Trendy tagy Čauky lidi Hubnete s nami Like House Tomáš z Brna

Nejnovější kauzy

Velikonoční recept od Zdeňka Pohlreicha: Upečte si jeho báječné kuřátko s nádivkou

Zdroj: Profimedia
+ Dalších 5 fotografií
ROZHOVOR
Slavný kuchař Zdeněk Pohlreich exkluzivně nabízí velikonoční recept Jarního kuřátka s nádivkou a také prozradil, jak tráví Velikonoce a jestli dodržuje tradice. Polhreich se také zmiňuje o novém projektu, který je mimořádně odvážný.

Dodržujete nějaké velikonoční tradice?

Já ani ne, zase tak moc to neprožívám, ale je pravda, že takové ty základy držíme. Vždycky se snažíme mít připravené něco pro koledníky, aby nezvonili naprázdno. Na barvení vajíček se chystá žena se synem. Jinak s pomlázkou už nechodím, nemám na to věk, ale jako kluk jsem chodil a moc mě to bavilo. Velikonoce jsou pro mě veselým a pozitivním svátkem!

Pečete doma beránka, nebo mazanec

Doma ne, pečeme je na komerční bázi, to znamená, že to děláme v restauraci, takže si to domů přinesu z práce. Loni jsme si říkali, že je to úlet, dělat lidem beránka do krabice. Fakt, že to budeme dělat ještě jednou za rok, nás tedy opravdu nenapadlo. Doma ale sám nepeču, využívám schopností našich cukrářů.

Jak zvládáte pandemii pracovně coby restauratér?

My se hlavně psychicky chystáme na to, co bude po koroně, to nikdo neví. Řekl bych, že jsme se v té šílené situaci nějak zorientovali, samozřejmě vozíme jídlo lidem domů, do práce, máme, zjednodušeně řečeno, výdejní okénko. Snažíme se přežít na těchto věcech. Na Velikonoce chystáme i speciální velikonoční krabičkové menu v naší restauraci a taky rozjíždíme nový projekt.

O co se jedná?

Novinka se jmenuje Lunchbox. Na webu si objednáte chlazené kvalitní jídlo, my vám pošleme kód a ve vámi určené lednici si po vložení kódu vyzvednete jídlo. Bude to fungovat jako odběrová místa online obchodů s elektronikou. Chceme mít 25 lokací, kde lednice umístíme.

Velikonoční recept Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich poskytl recept Jarního kuřátka s nádivkou z knihy "Super jednoduše" od nakladatelství Sevruga:

Ingredience:

  • Housky 6 ks
  • Vejce 7 ks
  • Cibule 2 ks
  • Máslo 200 g
  • Smetana ke šlehání (min. 31%)
  • Hladkolistá petržel 1,5 svazku
  • Muškátový oříšek (špetka)
  • Baby kuřata 4 ks

1. Housky nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm, opéct do trouby předehřáté na 150 °C dozlatova. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky a bílky.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte polovinu másla a cibuli na něm orestujte dozlatova, přendejte do mísy a smíchejte se žloutky, smetanou, krutony a nadrobno posekanou petrželí. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a promíchejte. Bílky ušlehejte v pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi.

3. Baby kuřata osolte, opepřete a břišní dutinu naplňte připravenou směsí. Pod kůží vsuňte plátky zbylého másla a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, zhruba 1 a ¼ hodiny.

4. Zbylou směs na nádivku dejte do zapékací formy o průměru 20 cm vytřené máslem. Směs by měla mít ve formě výšku asi 4 cm. Dejte péct do trouby společně s kuřetem na posledních 40 minut. Nádivku během pečení kontrolujte špejlí. Po ½ hodině do ni špejli zapíchněte a vyjměte. Pokud směs na špejli lepí, pokračujte v pečení. Jakmile se na špejli směs lepit nebude, je nádivka hotová.

(V receptu je uvedeno větší množství směsi na nádivku, než které se vejde do kuřat. To proto, že nádivky není nikdy dost, a také proto, že v jedné troubě při jednom pečení upečete ekonomicky i samostatnou nádivku. Na jeden zátah máte i něco navíc.)

Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔

Návod na přípravu nejlepšího mazance najdete v následujícím videoreceptu ➔

Související články

Další články