Velikonoční recept od šéfkuchaře: Vítěz MasterChefa Roman Staša chystá kuchařku
Dodržujete nějaké velikonoční tradice?
Abych se přiznal, žádné velikonoční tradice nedodržuji. Švihání žen a chození od domu k domu, to není zrovna to, co bych chtěl dělat. Vajíčka jsem taky nikdy nezdobil. Takže velikonoce prožívám jako normální dny, kdy lidé mají dovolenou a doma je pohoda a klid.
Pečete doma beránka, nebo mazanec?
Beránka nepečeme, ale babička ho vždy pekla a stále peče. A je opravdu výborný. Miluji vstát o velikonocích a vzpomenout si, že si dám dobrý čaj s mlékem a beránka. Ten pocit je opravdu skvělý a zase se na něj těším.
Jak zvládáte pandemii pracovně coby kuchař?
Pandemii prožívám velmi zvláštně. Velmi často myslím na lidi, kteří nemají práci a jsou doma s dětmi. Samozřejmě také nemohu cestovat po lidech a vařit u nich doma. Ale měl jsem čas dělat kuchařku, která už brzy vyjde, a proto si v žádném případě nemohu stěžovat. Už se moc těším na chvíli, kdy budeme zase moci dělat, co chceme.
Krůtí fáš s holandskou omáčkou a mátou
Suroviny (4 porce)
- Krůtí maso 550g
- Smetana 33% 150ml
- Máta 30g (najemno nakrájená)
- Žloutky 3ks
- Jablečný ocet 6 lžic
- Cherry rajčata 200g
- Polníček 2 hrsti
- Sýr feta50g
- Máslo 20g
- Sůl
- Pepř
Postup
Krůtí maso rozdělíme na čtyři 100g steaky a zbylé maso nakrájíme nahrubo. Vložíme ho do mixéru, zalejeme smetanou, přidáme 20g máty, sůl, pepř a vše důkladně rozmixujeme.
Steaky natlučeme paličkou na maso přes fólii, aby byly opravdu tenké. Osolíme, opepříme a důkladně potřeme fáší z mixéru. Zabalíme do ruličky pomocí potravinářské fólie a konce pořádně upevníme, aby nám maso nevyjelo. Ve vroucí vodě vaříme cca 8 minut. Maso poté vytáhneme z vody a odstraníme fólii.
Mezitím do mísy dáme žloutky, sůl, 2 lžíce octa, dáme nad vařící hrnec s masem a za stálého míchání vytvoříme omáčku. Jakmile omáčka lehce zhoustne, odstavíme ji.
Rajčata nakrájíme napůl a dáme do mísy s polníčkem, zbytkem octa, rozdrolenou fetou, sůl, pepř a lehce promícháme.
Na pánvi rozpustíme máslo a zprudka orestujeme maso ze všech stran.
Roládu podáváme na salátu, zalitou omáčkou a posypanou zbytkem máty.
Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔
Návod na přípravu nejlepšího mazance najdete v následujícím videoreceptu ➔