Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Velikán Miloš Forman: O rodiče přišel v koncentráku, pak si podmanil Hollywood. Vnučky následují jeho odkaz

Miloš Forman: Vnučky jdou ve stopách svého dědečka
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 6 fotografií
VÝROČÍ ÚMRTÍ

Dnes je to už pět let, kdy zemřel uznávaný filmový režisér a rodák z Čáslavi Miloš Forman. Ten dosáhl velkých úspěchů a za své filmy získal i několik sošek Oscarů. Také byl třikrát ženatý a měl čtyři děti. V uměleckých stopách se vydaly i Formanovy vnučky. Jedna z nich, Antonie, pro ČT Art řekla, že rodina je u Formanů velkou vzácností.

Česko-americký režisér Miloš Forman, který se narodil v únoru 1932 v Čáslavi, neměl jednoduché dětství. Oba jeho rodiče skončili v koncentračním táboře a zemřeli, když bylo Milošovi deset let. Forman tak musel vyrůstat u svých příbuzných a také v internátní škole, která byla určena pro oběti 2. světové války.

Filmy Miloše Formana

Pak se mu ale osud přetočil a jeho kroky vedly na scenáristiku na FAMU. Režijního debutu se dočkal v roce 1963 se snímkem Konkurz a ve stejném roce měla premiéru i jeho komedie Černý Petr, která získala cenu na festivalu v Locarnu. Následně natočil dva slavné filmy – Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. Měl s nimi velké úspěchy a oba byly nominovány na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

V srpnu 1968 Forman odešel do USA, kde debutoval s komedií Taking Off. S tou zvítězil na festivalu v Cannes a tvůrci získali i několik nominací BAFTA. Obrovský věhlas získal v Americe se snímkem Přelet nad kukaččím hnízdem, za který si odnesl pět oscarových sošek. Dalšího Oscara získal za film Amadeus.

Mezi další jeho skvosty patří Lid versus Larry Flynt, ve kterém zazářili Woody Harrelson a Courtney Love, ale také Muž na měsíci, kde hrál Jim Carrey. Dalším Formanovým známým filmem jsou Goyovy přízraky, kde excelovali Javier Bardem, Natalie Portman a Stellan Skarsgard.

Ženy a děti Miloše Formana

Miloš Forman byl poprvé ženatý s herečkou Janou Brejchovou, jejich manželství ale po čtyřech letech ztroskotalo. S druhou manželkou Věrou Křesadlovou měl dvojčata Petra a Matěje, jenže ani toto manželství nevydrželo. Jeho třetí a poslední ženou byla Martina Zbořilová, se kterou měl také dvojčata – Andyho a Jima.

„Rodina je pro nás, Formany, opravdu velké specifikum, vzácnost. Děda Miloš Forman vždycky říkal, že heslo je „rodina“, tak jsme se to všichni tak naučili,“ řekla pro ČT Art jedna z Formanových vnuček – herečka Antonie Formanová. Reagovala tak na fakt, že v umění se pohybuje víc jejích příbuzných a spolupráce s nimi je specifická.

Vnučky Miloše Formana

Ve světě filmu se pohybuje také další vnučka, produkční Emílie. „Vlastně jsem přemýšlela, co jiného bych měla dělat. Divadlo byl veškerý a vlastně jediný svět, který jsem znala. Hledala jsem spíš svoji úlohu v něm – dnes dělám produkci, což je profese, která mě nesmírně baví. Jsem nedílnou součástí celého procesu a zároveň mě těší nebýt tolik exponovaná. Poloha 've stínu' je mi nějak bližší,“ uvedla pro Deník.

Vnučky Formanovy pocházejí ze známé rodiny. Objeví se někdy i společně ve filmu? "O filmu jsme se zatím nebavily, ale divadelní projekt v plánu máme. Což se možná stane i díky naší mamince, která píše scénáře a ráda by napsala drama o našem společném vztahu. Společně jsme vymýšlely a organizovaly různé oslavy a výročí – například k pětaosmdesátinám dědečka Jíry či k padesátinám tatínka a strejdy, jimž jsme také pomáhaly se vzpomínkovým večerem na dědečka Miloše,“ dodala pro Deník třetí Formanova vnučka Josefína.

Miloš Forman zemřel 14. dubna 2018 po krátké nemoci. Bylo mu 86 let.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy