Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Vánoční bramborový salát: Kde se vzal a patří do něj salám, nebo ne?

Bramborový salát s řízkem.
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
Vánoce

Klasika, bez které se štědrovečerní večeře neobejde skoro v žádné české domácnosti. Bramborový salát je delikatesa, kterou si většina z nás dopřeje možná jen jednou v roce –⁠ na Vánoce. Pojďte s námi dnes nahlédnout pod pokličku jeho původu a vyberte si podle našich receptů ten, který bude nejvíce slušet vaší chuti! A jaký je váš nejoblíbenější recept?A co zásadní otázka salámu?

Česká dobrota z Ruska?

Zní to zvláštně, ale ano, ten salát, který považujeme za vlastní, se původně zrodil úplně jinde. Pravděpodobně v Rusku, kde se s ním na konci první světové války seznámili čeští legionáři, a recept pak přivezli do vlasti.

Ve světě tento salát najdete pod názvem Olivier. Jméno získal po svém vynálezci, belgickém kuchaři Lucienu Olivierovi, který v 60. letech 19. století působil ve slavné luxusní moskevské restauraci Ermitáž. Původní Olivierův salát ovšem obsahoval kromě brambor také například tetřeva, telecí jazyk, kaviár, račí ocásky, kapary a uzenou kachnu.

Místo majonézy byl zjemněný speciální zálivkou z francouzského vinného octa, hořčice a oleje, kterou kuchař Olivier sám vymyslel a recept na ni přísně tajil. Tento pokrm získal obrovskou oblibu. Protože byl ale sestaven z příliš luxusních a drahých ingrediencí, postupně se podoba salátu proměňovala až k dnešní variaci. Ta v originální ruské verzi sestává z vařených brambor, vařených vajec, hrášku, mrkve, kyselé okurky, majonézy, šunky a petrželky.

Se salámem, nebo bez

Poté, co v Česku bramborový salát zdomácněl a stal se nedílnou součástí štědrovečerní večeře, si prakticky každá rodina oblíbila nějakou jeho variantu. A ke každoročnímu vánočnímu folklóru se přidaly vypjaté debaty, zda do tohoto salátu patří salám či jiná uzenina, nebo naopak v žádném případě. Tato otázka pravidelně rozděluje Čechy na dva nesmiřitelné tábory... 

Nejoblíbenější recepty

Podívejte se na naše nejoblíbenější recepty. A chcete-li tajný tip šéfkuchařů, pak salátu nikdy neuškodí kapary nebo kousek nasekané sardelky, která zvýrazní chuť!

Řízek s bramborovým salátem ➔
Bramborový salát z čerstvé zeleniny ➔
Vánoční bramborový salát ➔
Bramborový salát bez majonézy ➔
Bramborový salát na přání ➔

Hezky staročesky

Že se u nás salát zabydlel dávno, o tom svědčí i to, že o něm psala jak slavná kuchařka M. D. Rettigová, tak neméně známá prvorepubliková autorka kuchařských knih Marie Janků-Sandtnerová. Ta ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uvedla recept na salát sestávající pouze z 1 kg ve slupce uvařených nakrájených brambor, 40 g nadrobno nasekané cibulky, soli a pepře.

To vše se v míse mělo zalít vývarem, zředěným octem a olejem. Hotový salát v podání Sandtnerky se zdobil červenou nakládanou řepou, hříbky naloženými v octě a zelenou petrželkou. Salát byl bez majonézy. Ta se do něj začala přidávat až v roce 1946. A ani současná podoba není jednotná.

Někdo do salátu rád dává jogurt, někdo používá jen vařenou čerstvou zeleninu, jiný sterilovanou. V receptech figurují kromě hrášku i fazolky, různé druhy uzenin a dokonce i uzené maso. Existují i verze, ve kterých se salát podává teplý, anebo zase jiné, do nějž se suroviny nekrájejí na kostičky, ale strouhají.

Jak vypadá ideální bramborový salát podle vás? Patří do něj salám, nebo ne? Pošlete nám váš oblíbený recept na vánoční bramborový salát na e-mail redakce@extra.cz ​a my sestavíme žebříček těch nejpopulárnějších. Těšit se na nejlepší recepty můžete 24. prosince.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy