Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Zrádci (reality hra)

VÁNOCE HEZKY ČESKY: Výlov je předzvěstí kouzla Vánoc

VÁNOCE HEZKY ČESKY: Výlov je předzvěstí kouzla Vánoc
Zdroj:
Předchozí Další
+ Další 2 fotografie
Hezky Česky
Obalovaný či smažený kapr s bramborovým salátem je u nás nedílnou součástí štědrovečerní tabule a s kaprem se pojí i další vánoční tradice. Jeho cesta na slavnostně prostřený stůl začíná výlovem jednoho z 440 třeboňských rybníků. A je u toho i Jan Šindelář, jeden z lidí, kteří připravují vánoční tabuli v letošní vánoční reklamě PENNY.

Je typický podzimní den a kolem rybníka Jamský, který je svou velikostí 36. největším třeboňským rybníkem, se pohybuje zhruba dvacítka rybářů. Výlov rybníka vždy navozuje neopakovatelnou atmosféru se špetkou tajemna, a tak není divu, že tato úžasná událost vždy přitahovala pozornost celé řady diváků. Tomu bylo bohužel letos kvůli současné situaci jinak, ale i přesto máme díky Janu Šindelářovi z třeboňské firmy Fish Market a.s. jedinečnou možnost proniknout hluboko do tajů této magické události, která je svou atmosférou předzvěstí blížících se Vánoc.

„Nevod táhnou z jedné strany hajní a z druhé pěšáci,“ vysvětluje pan Šindelář a při pohledu na otazníky v mých očích trpělivě pokračuje s vysvětlováním, „Nevod je velká síť, do které se ryby chytají a části rybářů se říká ‘hajný’, protože dříve chodili s výlovem pomáhat právě hajní z lesa.“ Na druhé straně přitahují síť pěšáci a vše neomylně směřuje ke kádišti, kde se ryby sklouzávající po žlabu do kádí, brakují, tedy třídí. Na vše bedlivě dohlíží šéf výlovu, jehož příkazy se šíří nad hladinou, nad níž se teprve před chvílí rozpustila mlha. Je totiž teprve osm hodin ráno, ale rybáři už jsou pár hodin v plné práci.

Ryby jsou tradičním symbolem křesťanství a také postním jídlem a součástí vánoční večeře se v českých zemích staly v 17. století, byť mezi obyčejné lidi se jejich pojídání v širší míře prosadilo až po první světové válce, kdy se nejčastěji podával v úpravách na modro (vařený ve zředěném octě nebo bílém víně s kořenovou zeleninou) nebo na černo (ve sladké omáčce z povidel a perníku). Jako smažený si získal oblibu až po roce 1945 a o Vánocích se z něj samozřejmě vaří třeba také rybí polévka. Podle tradice se pak kosti z kapra na venkově zakopávají pod ovocné stromy, aby byla lepší úroda, a nazmar nepřijdou ani šupiny – ty jsou přece symbolem bohatství, a tak se na Vánoce dávají buď pod talíře, drží se v dlani, nebo se vkládají do peněženky.

Třeboňský kapr vyniká skvělou chutí, a tak není divu, že jeho věhlas překračuje hranice republiky. Důvody jeho obliby hledejme právě v třeboňských rybnících, které jsou většinou písčité a na krajích mělké, tedy teplé. Vzniká tak perfektní prostředí pro růst planktonu, který je přírodním krmivem ryb. K přikrmování ryb se pak používá výhradně obilí, takže ve výsledku nejsou kapři tuční a nejlépe chutnají s hmotností kolem 2,5 kilogramu. Kromě štědrovečerní večeře si můžete na třeboňských rybách celoročně pochutnat téměř v každé třeboňské restauraci, přičemž budete mít záruku absolutní čerstvosti a těšit se můžete i na speciality typu karbanátků, kapřích hranolků či uzených kusů. Tradiční rybí delikatesa se také ve vykuchaném a k dalšímu zpracování připraveném stavu objeví i na vánočních pultech v PENNY.

Stojíme vedle maringotky, v niž přespává baštýř, který v době výlovu hlídá rybník před případnými nenechavci. Uvnitř jsou dvě postele a stará kamínka. Vlastně nic zajímavého či hezkého, přesto útulného s nezaměnitelnou atmosférou. Už to také cítíte? Byť jen zprostředkovaně? Výlov rybníka v sobě má skutečně magii a sílu a pozorovat jej ze břehu je fascinující nyní stejně jako před staletími.

SLOVNÍČEK VÝLOVU

Hajní – část rybářů

Brakovat – třídit ryby

Nevod – velká síť

Baštýř – hlídač rybníka

5 VÁNOČNÍCH OTÁZEK PRO JANA ŠINDELÁŘE, FISH MARKET, S.R.O.

Co se Vám vybaví, když se řekne ‘Hezké české Vánoce’?

Vánoce v 19. století, tedy bez nákupního šílenství a bez elektronických přání. Zkrátka, Ladovská zima a koledy.

Jakou vánoční tradici každoročně ctíte?

Prostřeme pro jednoho navíc, dáme šupiny pod talíře, krájíme jablko, zpíváme koledy a také dojdeme přilepšit zvěři do krmelce.

Na jaké jídlo se během Vánoc nejvíce těšíte?

Na smaženého kapra, rybí polévku a dobré cukroví.

Bude součástí letošní vánoční tabule také Váš kapr?

Samozřejmě.

Jakou osobu, která třeba již není mezi námi, byste chtěli přizvat k letošnímu štědrovečernímu stolu?

Rád bych poznal toho náhodného hosta, pro kterého musím vždy prostřít

Související články

Další články

Nejnovější kauzy