Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vanilkové rohlíčky jako od cukráře: Zkuste je podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!

Vanilkové rohlíčky
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
+ Další fotografie
vánoce

Kdyby na svátečním stole mělo být jen jedno cukroví, pak ať to jsou vanilkové rohlíčky. A to i přesto, že původně nejde ani o českou, ani o vánoční sladkost a dokonce to dříve ani nebyly rohlíčky. Pojďte s námi nahlédnout pod ruce rakouským cukrářům. Právě jim totiž za „vynález“ rohlíčků vděčíme.

Na počest vítězství

Nádherně voní, jsou snadné na přípravu a milují je malí i velcí. Vanilkové rohlíčky v našich myslích „odjakživa“ patří mezi devatero nejoblíbenějších českých druhů cukroví. Pravdou ale je, že speciální křehké sušenky ve tvaru půlměsíce se původně začaly péct ve Vídni v roce 1683. Rakouská armáda tehdy spolu s dalšími evropskými spojenci triumfálně porazila Turky. Jelikož bylo toto vítězství zlomovým bodem v rakousko-osmanském konfliktu, na oslavu a možná i pro zdůraznění potupy nepřítele vytvořili vídeňští pekaři cukrovinky ve tvaru půlměsíce, které byly charakteristické právě pro vlajku osmanské říše.

Půlměsíčky ale lidem zachutnaly tak moc, že se rychle rozšířily po celé zemi. Odtud se postupně dostaly do Německa, Itálie a dalších evropských zemí, jež je postupně přijaly za vlastní a postupně si taky různě upravovaly i původní recepturu. Proto se v Itálii setkáte s rohlíčky z těsta z lískových ořechů, u nás někdy vedou vlašské. Do těch originálních rakouských ovšem patří jenom a pouze mandle.

Podle Sandtnerky

Receptů na rohlíčky jsou spousty. Kromě použití různých druhů ořechů se liší i tím, zda se do těsta dává jen žloutek, celé vejce, případně žádné, i tím, zda použijete máslo či jiný tuk. Původní pravé vídeňské rohlíčky ale obsahují výhradně jemně mleté mandle, pravou vanilku a samozřejmě máslo. V této sestavě je to, řečeno sportovní terminologií, jednoznačný tah na branku. Mandle s máslem a vanilkou dohromady tvoří geniální „svatou trojici“, která při ochutnání zkrátka funguje. Proto vám přesně tuhle delikatesu dnes nabízíme. Pojďte si rohlíčky upéct s námi pěkně poctivě, postaru, podle téměř sto let starého receptu slavné prvorepublikové kuchařky Marie-Janků Sandtnerové.

Co budete potřebovat? Na těsto si připravte: 150 g hladké mouky, 20 g cukru, 50 g jemně mletých mandlí, 1 cm tlučené vanilky (nebo trochu dřeně z vanilkového lusku), citronovou kůru, 110 g másla a 1 žloutek. Na obalení pak potřebujete 80 g vanilkového cukru, nejlépe domácí výroby.

Postupujte následovně: Ztuhlé máslo nasekejte. Na vál si připravte mouku, cukr, vanilku, na špičku nože strouhané citronové kůry a mleté mandle. Přidejte nasekané máslo a žloutek a vypracujte dobře, ale lehce těsto, které uložte do chladu. Nejméně na půl hodinky, klidně přes noc. Z odleželého těsta pak tvarujte rohlíčky a cukroví skládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Hotové rohlíčky poznáte podle toho, že mají růžové okraje a zespodu jsou mírně nazlátlé. Jakmile jen trochu vychladnou, obalujte je ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Právě to, že rohlíčky obalíte ještě vlahé, má vliv na výslednou chuť, které nikdo neodolá.

Videonávod na přípravu těch nejlepších vanilkových rohlíčků ➔

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy