Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Reportér popsal úkryt Zelenského: Tíživá atmosféra, temné chodby a okna zakrytá pytli

Ukrajinský prezident Zelenskyj.
Zdroj: Profimedia
+ Další 2 fotografie
Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se stále nachází v ostřelovaném Kyjevě. Vzhledem k obavám o jeho život je velmi těžké se k němu vůbec přiblížit, i pokud se jedná o vysoké představitele zahraniční politiky. Premiér Petr Fiala se k němu do úkrytu ale přece jen dostal, když mu přijel z České republiky vyjádřit podporu a probrat strategii. Reportér CNN Prima News Matyáš Zrno popsal, jak cesta k Zelenskému do krytu probíhala.

Český premiér Petr Fiala se společně s představiteli Polska a Slovinska vydal v úterý do ostřelovaného Kyjeva. Tam se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Zelenskyj je pro mnoho ruských vojáků a představitelů terčem číslo jedna, proto je jeho přesná poloha přísně utajována. I návštěvy tiskových konferencí podléhají velmi důkladným kontrolám. „Vybraní novináři se musí shromáždit na určeném místě, kde je vyzvedne ochranka prezidenta Zelenského,“ popsal z Kyjeva reportér CNN Prima News Matyáš Zrno.

Následně je čeká přísná kontrola a poté se novináři dostanou do prezidentského paláce, kde jim ochranka odebere do úschovy mobilní telefony. Jdou po ztemnělých chodbách, ve kterých hlídkují ozbrojenci, až do určené místnosti, popsal dále reportér.

Tíživá atmosféra a zakrytá okna

Prezident Zelenskyj a další členové vlády na sobě mají oblečení v barvách khaki. Okna jsou zakryta pytli s pískem a všude se nacházejí ukrajinští vojáci. Když přijeli na návštěvu Fiala s představiteli Polska Mateuszem Morawieckim a Slovinska Janezem Janšou, v paláci bylo také plno mužů z české, polské a slovinské ochranky. Byla to atmosféra, jež určitě zapůsobila i na českého, polského a slovinského premiéra, kteří nešetřili slovy obdivu na adresu ukrajinského odporu,“ prozradil Zrno pro již zmíněný web.

Na místo, kde se Zelenskyj nachází, nebylo těžké jen se dostat, ale potom po schůzce a tiskovce z něj i odejít. „Po setmění totiž platí zákaz vycházení. Na místo ubytování vás tak musí doprovodit vozidlo ukrajinské tajné služby SBU a cestou vás na řadě checkpointů zkontrolují a někdy i prohledají,“ uvedl.

Fiala o cestě na Ukrajinu

Petr Fiala se společně s představiteli Polska a Slovinska vrátili do svých zemí ve středu kolem poledne. Fiala následně uspořádal tiskovou konferenci. „Měl jsem možnost situaci na Ukrajině vidět na vlastní oči a vidět, s čím se místní vyrovnávají. To si zaslouží náš obdiv a úctu. Chci poděkovat všem, kteří mě na cestě doprovázeli,“ řekl.

„Byl jsem až překvapen, nejen statečností Ukrajinců, ale také samotného vedení, jejich racionalitou, strategickým uvažováním a způsobem, jakým on a premiér vedou Ukrajinu. Je to něco, co musí být velmi obtížné v podmínkách, v nichž žijí,“ řekl Petr Fiala a dodal, že je v Kyjevě vidět, že je to město ve válce. Vyprázdněné a pusté. Řekl také, že měl značnou část pobytu na sobě neprůstřelnou vestu.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy