Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Řecký ministr chce jet do pekla jménem Mariupol: Mám v úmyslu dovézt pomoc osobně, prohlásil

Mariupol je pod těžkou palbou ruské armády.
Zdroj: Twitter Safarrrii
+ Dalších 8 fotografií
válka na ukrajině

Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias v úterý prohlásil, že chce vést humanitární misi do obleženého města Mariupol na Ukrajině, kde žijí tisíce etnických Řeků. Mariupol je terčem silného ostřelování a ve městě už prakticky nezůstal stát kámen na kameni.

Ukrajina v úterý vyzvala Rusko, aby umožnilo humanitární dodávky do obléhaného města Mariupol a nechalo civilisty odejít z města, které bylo podle prezidenta Volodymra Zelenského zničeno ruským bombardováním.

Rusko popírá, že by se zaměřovalo na civilisty, a viní Ukrajinu z opakovaného selhání při zajištění bezpečného průchodu pro civilisty z Mariupolu. Ukrajina se vzepřela ultimátu, aby se město v pondělí do úsvitu vzdalo jako podmínku pro ruské síly, aby nechaly civilisty bezpečně odejít.

Symbol ruské brutality

Bomby dopadly i na porodnici v Mariupolu, jejíž fotky oblétly celý svět. Záchranáři vynášeli 9. března těhotné ženy z naprosto zdemolované nemocnice. Tři lidé včetně jednoho dítěte zemřeli na místě, mnozí další později. Nálet se uskutečnil v době, kdy bylo dohodnuto příměří, které mělo umožnit evakuaci civilistů. „V současné době ruské okupační síly shodily několik bomb na dětskou nemocnici. Zkáza je obrovská. Budova léčebny, kde se děti nedávno léčily, byla zcela zničena,“ uvedl na sociálních sítích náčelník tamní posádky Vjačeslav Abroskin.

Následně ruské bomby dopadly 16. března i na mariupolské divadlo, kde se v tu dobu skrývalo více než 1300 civlistů. Z trosek se už podařilo dostat na 130 lidí. Město mezitím trpí na nedostatek jídla i vody, v ulicích leží mrtvoly.

Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias to nechce nechat jen tak. Jak podle agentury Reuters uvedl, prioritou Řecka je chránit neozbrojené civilisty a etnické Řeky žijící v Mariupolu, a dodal, že o své humanitární misi již informoval ukrajinské a ruské úřady. "Mám v úmyslu vést tuto pomoc osobně," řekl v prohlášeních pro tisk po setkání s řeckým generálním konzulem v Mariupolu Manolisem Androulakisem, posledním diplomatem EU, který tento týden opustil obležené ukrajinské město.

Dendias řekl, že koordinuje činnost s Červeným křížem. Mariupol, město s více než 400 000 obyvateli, mělo historicky značnou populaci etnických Řeků. Od zahájení útoku Ruska na Mariupol bylo zabito nejméně 10 etnických Řeků a několik jich bylo zraněno. Podle řecké vlády už bylo z regionu evakuováno více než 150 řeckých občanů.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy