Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině postoupila do další fáze: Tohle jsou scénáře možné ruské invaze

Šipky ukazují, kudy by šel ruský útok na území Ukrajiny.
Zdroj: Google Maps/Koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
konflikt

Ukrajinská krize den po dni eskaluje. K poslednímu velkému posunu došlo po projevu ruského prezidenta Vladimira Putina a ruském uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny. Ruské jednotky tak vstoupily na Donbas, zatím však "jen" na území kontrolovaná separatisty. Jaké jsou nyní scénáře možné ruské invaze na Ukrajinu?

Evropa stojí na prahu další války. Tentokrát se konflikt, kam se upírají oči světové veřejnosti, odehrává na východě Ukrajiny. Rusko se netají svými ambicemi utnout Ukrajině možnost připojení k NATO a EU a hodlá pro to udělat téměř vše. Vladimir Putin tak tento týden podepsal uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny, kam následně vyslal své vojáky. Bude mu to však stačit? A jaké jsou další varianty možné ruské invaze na Ukrajinu?

Scénář 1: Dekapitace

David J Galbreath, který je profesorem mezinárodní bezpečnosti na britské University of Bath, nastínil pro web The Conversation celkem tři možné scénáře ruské invaze. První je takzvaný dekapitační přístup. Ruské vojenské a bezpečnostní síly by se snažily odstranit současnou ukrajinskou vládu a politiky, aby je nahradily lidmi příznivějšími k Moskvě. Možná překvapivě by to znamenalo udržet některé lidi, kteří již v ukrajinském státě pracují. Existují osobnosti, které projevily sympatie a spolupracovaly s Ruskou federací.

Tento scénář by pravděpodobně zahrnoval bezpečnostní a zpravodajské jednotky v terénu na Ukrajině a také jednotky z vojenského cvičení, které právě probíhá v Bělorusku. Největší starostí Ruska v tomto scénáři by bylo, jak by reagovala ukrajinská armáda a policie. Mohlo by také dojít k výraznému odporu veřejnosti proti změně vlády vedené z Moskvy.

Scénář 2: Válka na východě

Druhou možností je "východní invaze". Ruské síly by se v tomto scénáři nejprve snažily posílit separatistické regiony na Donbasu zbraněmi, zásobami a zpravodajskými službami. Tyto oblasti by pak byly použity jako odrazový můstek k obsazení většího ukrajinského území, aby bylo možné úplněji pokrýt ty oblasti, kde se nacházejí etničtí Rusové a rusky mluvící Ukrajinci.

Takový manévr by mohl dovést ruské jednotky až k řece Dněpr, která rozděluje zemi na východ a západ. Mohlo by se také táhnout přes pobřeží Černého moře až k moldavské hranici (kde se nachází další Ruskem podporovaná separatistická oblast).

Takovou operaci by podporovaly vojenské síly rozmístěné v ruské oblasti Rostov na Donu a v jejím okolí na východě Ukrajiny, síly na jihu rozmístěné na Krymu a pravděpodobně také motorizované a střelecké prapory ruské armády rozmístěné v odtrženém Podněstří v Moldavsku.

Scénář 3: Úplná invaze

Poslední možností je plná invaze. Všechny zmíněné síly, stejně jako letecké jednotky nacházející se severněji, by usilovaly o vojenskou porážku Ukrajiny. Využily by také nedávné zkušenosti z bojových operací v Sýrii k poražení jakéhokoli lidového povstání proti ruským silám.

Tento přístup by byl pro obyvatele Ukrajiny zničující. U ukrajinských vojenských a policejních sil i mezi místními obyvateli by se očekávaly rozsáhlé počty obětí. Došlo by k velkým tokům uprchlíků na západ Ukrajiny a do sousedních států Polska, Maďarska, Rumunska a Moldavska. Taková uprchlická krize by mohla být největší v Evropě od druhé světové války.

Podle profesora Galbreatha je důležité si uvědomit, že tyto přístupy se vzájemně nevylučují. Mohlo by k nim dojít i postupně, pokud by Kreml nebyl spokojen se změnami, které nachází na Ukrajině nebo na západě.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy