Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Mrazivý příběh ukrajinských uprchlíků: Jeli jsme nonstop a míjeli padající ruské rakety

Ženy mají za sebou strastiplnou cestu.
Zdroj: Extra.cz/Martin Procházka
+ Dalších 5 fotografií
válka na ukrajině

Ruská invaze na Ukrajinu zapříčinila bezprecedentní uprchlickou krizi. Ze země už prchly miliony obyvatel a další se k tomu chystají. Jaké jsou osudy lidí, kteří museli odejít z rodné země? Jeden takový vám přinášíme. Je svým způsobem netradiční. Natalia (63) je už několik let provdaná za Garetha (73) z Velké Británie. Její rodina však žije stále na Ukrajině. Cestu její dcery Anheliny (40) a vnučky Albiny (12) pryč z okupované země popsaly v rozhovoru s reportérem eXtra.cz.

"Pamatuji si, že v lednu a v únoru jsme pobývali na Ukrajině a zpátky jsme odjeli 15. února. Věděli jsme, že je u ukrajinských hranic mnoho ruských vojáků. Spousta lidí však říkala: 'Nemyslím si, že bude válka,'" vypráví Natalia, jak prožívala dny bezprostředně před ruskou invazí na Ukrajinu.

24. února se však všechno změnilo. Nataliina dcera Anhelina s vnučkou Albinou žily ve městě Horišni Plavni v Poltavské oblasti na Ukrajině. To leží na levém břehu Kamjanské přehrady na Dněpru. Když nastala invaze, začala se Natalia, která má britského manžela Garetha a v té době pobývala u něj, o svou rodinu bát.

Všechno vybombardovali, prosím pomozte!

"V 6 hodin ráno mi volala sestřenice z Charkova se slovy: 'Prosím, pomozte, nemáme bydlení, všechno je vybombardované,'" popisuje dvanáctiletá Albina, co následovalo bezprostředně po rozpoutání vražedného konfliktu. Její sestřenice se svou rodinou se nakonec přesunula do domu, kde bydlela Anhelina s Albinou. Cesta z Charkova, která by normálně trvala 4 hodiny, jim zabrala hodin 11. Jenže jak se následně ukázalo, ani v Horišni Plavni nebyli v bezpečí.

Natalia na ně mnohokrát naléhala, aby z Ukrajiny odjely, jenže její rodina si myslela, že se situace za pár dní zlepší. "Vždycky jsme si říkali, bude to ještě 5 dní a bude to O.K.," vysvětluje Anhelina.

Na útěku míjely ruské rakety

Jednoho dne se všichni obyvatelé domu schovali do podzemí před raketami. To byla zřejmě pověstná poslední kapka. Anhelina s Albinou se rozhodly odjet pryč. Zamířily do města Truskavec na západě Ukrajiny s tím, že zde přečkají. Jeli autem nonstop přes celou zemi. Cestou viděly dopady raket ve městě Vinycja, což je ještě více vyděsilo. Jely i přes noční zákaz cestování 48 hodin v kuse. Anhelin partner a Albinin otec Volodymyr zůstal ve městě a pomáhá bránit svou vlast.

V Truskavci měla Anhelina zarezervované lázně několik měsíců předtím, než došlo k válce. Nyní je využila jako dočasné útočiště. S Albinou tam strávily týden s tím, že situace se může zlepšit a ony se vrátí, jenže to se bohužel nestalo. 13. března je proto na slovensko-ukrajinské hranici ve vesnici Vyšné Nemecké vyzvedli Gareth s Natalií. Jejich strastiplnou cestu zde zároveň natáčel štáb britské BBC, která o nich natočila dokument.

"Viděla jsem spoustu aut, spoustu autobusů. Nebyl vůbec benzin, protože lidé všechen vykoupili, nebylo ani jídlo. Bylo tam spousta stanů s pomocí, děti dostaly sladkosti a hračky. Byli tam i doktoři oblečení jako klauni, což dětem na útěku velmi pomohlo. Byla ale velmi zima až -5 stupňů," popisuje Albina své pocity po překročení slovenské hranice. Sama přitom trpí skoliózou, deformací páteře, kvůli které musí nosit 23 hodin denně plastový korzet. Cesta tak pro ni byla výjimečně náročná.

Chladný přístup Británie

Přes známé na Slovensku se následně nyní už sloučená rodina dostala až do Prahy. Zde čekají na vyřízení povolení vstupu do Velké Británie, kde plánují žít v domě Garetha ve vesničce Trawsfynydd ve Walesu. Je to velmi zdlouhavý a komplikovaný proces a nikdo neví, jak dlouho to ještě potrvá. "Jsou tu nyní tak trochu v meziprostoru, zpátky na Ukrajinu nemohou a do Británie také ne," vysvětluje složitou situaci Gareth. Česká vláda je k uprchlíkům mnohem otevřenější než ta britská.

"Musíte mít biometrické pasy, vyplnit spoustu papírů a pak čekat, což může trvat velmi dlouho. Potkali jsme jednu paní z Oděsy, co říkala, že už čeká 3 týdny. Může to být ale až 12 týdnů. Když jsou zde v České republice, tak se musí registrovat, ale když se tu registrují, tak jim zas britská vláda může říci, že už je nepřijme, když se přeci zaregistrovali tady," popisuje Gareth s tím, že vláda ve Walesu řekla, že vítá každého uprchlíka, ale nemá k tomu bohužel žádné pravomoce, protože o azylové politice rozhoduje vláda Borise Johnsona v Londýně.

Češi jsou skvělí!

Ukrajinská rodina každopádně velmi oceňuje českou přívětivost k uprchlíkům. "Češi jsou skvělí, přátelští, nabízí MHD zdarma a další úlevy," říká Natalia. V Británii by chtěli získat práci a začlenit se do běžného života, než se situace zklidní a budou se moci vrátit zpátky na Ukrajinu.

"Jeden kamarád ze třídy je nyní ve Francii, další v Polsku a někteří zůstali na Ukrajině," popisuje Albina. Pořád však funguje online výuka z Ukrajiny, kam se pravidelně připojuje.

"Hlavně by měli přestat shazovat bomby, to je to hlavní," shodují se ukrajinské ženy. Napomoci by tomu mohlo podle nich i NATO. Všechny se modlí za to, aby válka skončila co nejdříve

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy