Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Za Trumpa by nebyla válka na Ukrajině, zní z USA: Blud nebo pravda, která se špatně poslouchá?

GLOSA: Za Donalda Trumpa by nebyla válka na Ukrajině, zní z USA.
Zdroj: Profimedia
GLOSA

GLOSA: Válka na Ukrajině už trvá bezmála tři týdny a jedna ze zemí, ke které se upínají oči nejen z Ukrajiny, ale prakticky z celého světa, jsou logicky Spojené státy. Ty ale s aktivním zapojením do války nepočítají. V tamních médiích se začínají objevovat hlasy, že prezident Biden svou nečinností nepřímo nese zodpovědnost za rychlou eskalaci konfliktu, a také zaznívá věta, kterou velká část světa slyší velmi nerada: Za vlády Donalda Trumpa by se to nestalo. Přečtěte si, čím se zastánci tohoto tvrzení obhajují.

Na začátek je nutné podotknout, že se samozřejmě všechny spekulace pohybují v teoretické rovině, protože Trump už prezidentem není - nikdo nemůže vědět, co by se opravdu stalo, kdyby jím byl, a je dost možné, že odhady odborníků, které budeme citovat, by se vůbec nemusely naplnit. Nicméně lidé, kteří takto hovoří, nejsou "jen" z lidu, ale patří mezi ně uznávaní experti v mezinárodní politice. V debatě Meet the Press, tedy setkání veřejnosti s moderátory a novináři, kterou pravidelně vysílá zpravodajská stanice NBC, promluvila o problematice Nikki Haley, bývalá guvernérka Jižní Karolíny a hlavně bývalá velvyslankyně USA při OSN.

Moderátor se ptal na kontroverzní výroky Trumpa o válce na Ukrajině, jenž prohlásil, že za jeho vlády by válka rozhodně nenastala, a sklidil za tyto výroky posměch. Moderátor Chuck Todd se ambasadorky ptal, jak se cítí, když její bývalý šéf Trump Putina chválil a vystupoval směrem k němu nanejvýš vstřícně stejně jako zbytek jeho administrativy. "Co vám řeknu o Trumpovi? Zatímco ostatní si všímají toho, co řekl, já vám řeknu, co za své vlády udělal," odpověděla rázně Nikki Haley. "Uvalil sankce na Rusko. Vyhostil diplomaty. Potopil Nord Stream 2, po kterém Putin toužil. Udělal nás energeticky nezávislými. To jsou všechno kroky, které byly namířené proti Rusku," dodala bývalá velvyslankyně při OSN.

Podobné argumenty uvádí i web The Hill, který komentuje americkou politiku. Ten píše, že když Trumpovi voliči tvrdí, že za jeho vlády by k válce nedošlo, nejsou jejich úvahy založené na úplně nereálných základech. Zmiňuje Trumpovy úspěchy v jednáních se Severní Koreou nebo třeba to, že z ISIS se za jeho vlády stala z hrozby číslo jedna neškodná islamistická buňka. Připomíná situaci, kdy si před deseti lety vyslechl Mitt Romney, republikánský kandidát na prezidenta, kritiku za to, že Rusko označil za nepřítele číslo 1.

"Přivádíte sem zahraniční politiku z osmdesátých let," řekl Romneymu Barrack Obama při jedné z předvolebních debat. Obama také doslova prohlásil na jednom z mítinků: "Myslím si, že je fér říci, že jakmile dojde na Rusko, je guvernér Romney zamrzlý ve fázi studené války." Dodal také, že podobný přístup je naprosto mimo realitu 21. století. Zdá se, že tyto výroky po deseti letech současné situaci příliš neodpovídají. Munici Bidenovým kritikům dodává také zpackaný ústup z Afghánistánu, který sice naplánoval Trump, ale nepovedeně zrealizoval Biden.


Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy