Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vláda volá po prodloužení nouzového stavu. Stanovila příspěvek pro solidární domácnost

Vláda chce prodloužit nouzový stav. Stanovila příspěvek pro solidární domácnost
Zdroj: profimedia.cz
vláda

Kvůli válce na Ukrajině a s tím spojeného přílivu uprchlíků dnes vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května. Informaci České televize potvrdily ČTK zdroje z jednání vlády. Kabinet zatím vyhlásil nouzový stav 4. března na 30 dnů. Jeho prodloužení podléhá souhlasu Sněmovny. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) šel na jednání s plánem na prodloužení o tři měsíce.

Ústavní právníci, které dnes ČTK oslovila, se neshodují na tom, zda bude žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o více než 30 dní v souladu s předpisy. Podle právníka Jana Kysely by měl kabinet opakovaně žádat o prodloužení maximálně o 30 dní kvůli zachování kontrolní role Sněmovny.

Příspěvek pro solidární domácnost

Kromě nouzového stavu se projednával i další bod týkající se uprchlíků z Ukrajiny. Lidé, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě zdarma ubytují uprchlíky, budou moci získat příspěvek 3000 korun na osobu na měsíc na pokrytí nákladů. Na domácnost stát poskytne nejvýš 12 000 korun.

Podpora se začne vyplácet po 11. dubnu, a to zpětně i za březen. Schválila to dnes vláda. Na Twitteru to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle schváleného nařízení se nová dávka vyplatí tehdy, pokud příchozí v pokoji či bytě pobývali v měsíci nejméně 16 dní v kuse.

Příspěvek pro solidární domácnost zavádí nový zákon o zaměstnávání a sociálním zajištění uprchlíků, který začal platit v pondělí. Podle něj se nová dávka poskytne solidárním domácnostem, které utečence ubytovaly bezplatně. Ubytovaní musí mít prostor na odpočinek, pro přípravu jídla a osobní hygienu, záchod a přístup k pitné vodě. Výši podpory a dobu jejího vyplácení upravuje vláda v nařízení.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy