Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Jana Vopěnková koronavirus Extra Host (pořad) SuperStar 2020

Nejnovější kauzy

Václav Kopta z Peče celá země exkluzivně: Soutěž mě zachránila, byl jsem dole

Zdroj: archiv ČT
+ Dalších 6 fotografií
ROZHOVOR
Už dávno z něj není roztomilý blonďáček Radek Převrátil ze Sněženek a machrů, Václava Koptu (54) momentálně všichni znají kvůli úspěšné cukrářské show Peče celá země. Jak mu pořad psychicky pomohl? Jaká dramata se budou dít? Proč se štáb bez Angličanů nemohl ani volně nadechnout? A jak se bude soutěž vyvíjet? Na to odpověděl v našem rozhovoru.

Václave Kopto, už víme, že jste stejně jako celý štáb rád ochutnával výrobky soutěžících. Šla váha nahoru?

„Že bych za dobu soutěže přibral, to nehrozí, ve štábu je nás hodně, ale to sladké je opravdu fantastické. Nikdy jsem netušil, že mezi amatéry je pečení taková móda a že se mezi nimi najde tolik šikovných lidí. Diváci budou svědky ještě hodně neuvěřitelných věcí, které ještě soutěžící předvedou. S velkým uznáním jsem kvitoval, že kromě velkého umění profíků z poroty se mezi běžnými lidmi na castingu objevili tak fantastičtí kuchaři. Byli parádní.“

Čtěte také: Anička z Peče celá země trpí anorexií

Omezení

Co říkáte na porotce?

„Jsou oba výborní. Mají zkušenosti, prošli světem a jsou dobře namíchaní. Vždycky je dobře, když máte jednoho policajta hodného a jednoho zlého.“

Líbí se mi, že pořad není klasicky komerčně zdramatizovaný, působí to na mě mile, asi jako StarDance pro cukráře.

„Je to přísně střežený formát, který se stejně jako StarDance koupil od BBC, a my si tam s prominutím po svém ani neupšoukneme. Všechno je licencované. Jak jsme oblečení, jak se chováme, prostě všechno. Jediné, kdy jsme měli možnost improvizace, byly nečekané situace, jako když dojde k neočekávané nehodě. V tu chvíli nás štáb povolal a šlo o okamžiky, které mě na tom bavily nejvíc. V tu chvíli se nejede podle scénáře, ale je prostor pro empatii, podporu soutěžícím.

Čtěte také: Co se děje s dobrotami po natáčení?

Emoce

Jak jste vybírali soutěžící?

„Castingy byly nesmírně složité. Má to naprosto přesně stanovený pevný řád. Ten formát je asi drahý, ale funguje. Mimochodem se to točí zhruba v 36 modifikacích po celém světě. Někde to bylo tak populární, že se točily i dvě řady současně jako v Polsku. Je to moc dobrý formát. Mám z toho velkou radost a myslím si, že je dobře, že to Česká televize koupila. Podle odezvy o to mají lidé zájem a hlavně se ledacos dozvědí od profíků.“

Dočkáme se ještě přece jenom i nějakého dramatu?

„I když je to laskavé, bude tam i hodně emocí. Šrouby se začnou utahovat. Nemyslete si, že se tam stále jen držíme za ruce a běháme po rozkvetlých loukách. Objeví se i slzy.“

Čtěte také: Kdo opustil druhý díl soutěže?

Maso v soutěži

Máte slušnou sledovanost, ale to se není co divit. I ten, kdo sám nepeče, přece rád jí sladké.

„To je můj případ. Do té doby jsem spoustu věcí nevěděl. Ale představte si, že i když tam pořád voní vanilka, máslo a skořice, na natáčení jednoho dílu bylo i něco ohledně masa. Bylo to, jako když přijde Ježíšek v dubnu. Víc nebudu prozrazovat. Jsou tam ale i okamžiky, kdy jsem si i jako masojed přišel na své.“

Točilo se v horku a na place nemohla být klimatizace kvůli hluku. Bylo vidět hlavně v prvním díle při přípravě dortů, že jim to docela ubližovalo.

„Zvládli to. Tohle bylo v květnu, takže ještě nebyla smrtelná vedra, jaká jsme si užívali v srpnu. Měli k dispozici zařízení šoker (rychlozchlazovač a zmrazovač – pozn. red.). Navíc ztížené podmínky platily pro všechny. Kdyby u jednoho stolu bylo větší teplo a jiný by byl v chládku, tak neřeknu, ale poprat se s tím museli všichni. Byla to jedna z věcí, která zvyšovala napětí.“

Čtěte také: Soutěž v číslech. Kolik se spotřebovalo čokolády?

Favorité

Už vás kvůli novému pořadu zastavují lidé na ulici?

„Ano a smějí se. Říkají větičky jako ‚To jste nám zase dali! To zas bude paní doktorka nadávat!‘. Je to zkrátka fenomén. Pořadů o vaření je strašně moc, ale zřejmě doba si to žádá a tohle má šanci i díky tomu, že se to vymyká obvyklé agresivitě, kdy se vaří na krev, lidé na sebe křičí, pláčou a trhají si zástěry. Tohle je spíš oslava rodinné tradice, rodiny jako celku, že nám babičky předávají recepty, které se dají dělat i moderně. Je to dobře vymyšlené.“

V prvním díle to už pomalu vypadalo tak, jako by se vyprofilovaly favoritky celé soutěže. Je to tak?

„Vůbec ne. Bude to zapeklité, dramatické a plné překvapení. Je zbytečné si něco vyvozovat z prvního dílu, protože se jen rozdaly karty, se kterým se bude hrát. Každý má slabiny.“

Čtěte také: Proč si Češi novou show zamilovali?

Psychika

Vím, že jste nečekal na telefonát od České televize někde zalezlý v koutě, ale takhle úspěšný pořad vždycky pomůže v kariéře…

„To mi povídejte! Asi víte při znalosti všech těch souvislostí, čím jsem si prošel (herec se před začátkem StarDance 2018 ošklivě zranil a musel odstoupit – pozn. red.), že jsem se zase potřeboval od něčeho odrazit. O tom si ale můžeme popovídat zase někdy jindy. Jsem moc vděčný osudu, že se mi tohle sešlo. Potřeboval jsem se trochu narovnat.“

Související články

Další články