Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

V Česku zemřelo za 1. pololetí o třetinu víc lidí než loni, přesto přibylo obyvatel i svateb

koronavirus
Zdroj: profimedia.cz
Data

Český statistický úřad (ČSÚ) přišel s novými daty. V prvním pololetí zemřelo v České republice 76 300 lidí, což bylo o 33 % více než loni za stejné období. I přes vysoký počet úmrtí se však celkový počet obyvatel zvýšil. Překonal hranici 10,7 milionu. 

S novými překvapivými daty přišel Český statistický úřad, který uvedl, že v prvním pololetí zemřelo v ČR 76 300 lidí. To bylo o 33 % více než loni za stejné období. I přes vysoký počet úmrtí se celkový počet obyvatel vyšplhal na 10,7 milionu. Zároveň ale za leden až červen přibylo pouze 1200 občanů, což byl nejmenší populační růst za posledních osm let v tomto období.

„Za nízkým přírůstkem obyvatel stála záporná bilance přirozené měny. Počet zemřelých byl o 21 300 vyšší než počet živě narozených, zatímco o rok dříve v prvním pololetí roku 2020 činil úbytek přirozenou měnou pouze 2600,“ uvedla pro ČT24 Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejlidnatější region je Středočeský

V prvním čtvrtletí se také zvýšil počet zemřelých. To je odůvodněné zejména stále se šířícím koronavirem. Oproti loňskému prvnímu pololetí přibylo více úmrtí hlavně mezi lidmi ve věku 70-79 let.

V prvním pololetí se narodilo asi 95 tisíc dětí, což je o čtyři sta více než minulý rok ve stejném období. Nejlidnatější český region byl Středočeský a na druhém místě je Praha. V každém z nich žije více než jeden milion obyvatel.

Co se týče sňatků, i přes přísná protiepidemická opatření bylo asi o 8 % více svateb než minulý rok. Když se ale čísla srovnají s rokem 2019, bylo letos o 8200 svateb méně. V červnu bylo zaznamenáno nejvíce svateb a nejméně naopak v lednu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy