Trendy tagy očkování Covid Výměna manželek 2021 Extra Host (pořad) Čauky lidi

Nejnovější kauzy

V českém pečivu koronavirus není, tvrdí veterinární laboratoř

Zdroj: profimedia.cz
+ Další 3 fotografie
testování
Kvůli současné situaci kolem koronaviru vzniklo mnoho opatření, která mají zpomalit šíření onemocnění COVID-19. Někteří lidé se domnívají, že virus by se mohl vyskytovat i na pečivu, což se stát rozhodl vyvrátit. Pečivo otestovala jihlavská veterinární laboratoř a vir zjištěn nebyl.

Jihlavská veterinární laboratoř byla vyzvána ministerstvem zemědělství, aby provedla test pečiva. „Státní veterinární ústav Jihlava testoval zejména tukové rohlíky, chléb, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem,“ uvedl pro web Novinky.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Šlo o experimentální test, nejedná se o úředně archivované vzorky.

Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní,” dodal mluvčí ministerstva zemědělství.

Výrobci pečiva test vítají. Podle nastavených standardů vylučují, že by pečivo mohlo být kontaminováno. Některé druhy pečiva se dopékají při teplotě 160 stupňů Celsia. To je teplota, která je pro viry smrtící. Experti se domnívají, že koronavirus zaniká už při teplotě vyšší než 60 stupňů Celsia.

Při nákupu pečiva jsme zřejmě tedy v bezpečí. U syrové zeleniny a ovoce může být situace rizikovější. Odborníci radí, aby lidé zeleninu a ovoce doma důkladně omyli v teplé vodě.

VŠE O BOJI S KORONAVIREM NAJDETE ZDE.

Související články

Další články