Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

V boji s koronavirem svítá obří naděje: Zázračná pilulka je na světě

Lék proti covidu: Vědci už na něm pracují
Zdroj: Pixabay
lék

Americká farmaceutická společnost Merck vyvinula pilulku, po jejímž podání hrozí podle předběžných studií poloviční riziko, že bude nakažený hospitalizován nebo zemře po nákaze koronavirem  Podobný lék testuje i firma Pfizer. Ten je nyní v pokročilé fázi klinických zkoušek.

Experimentální antivirotikum podávané v podobě pilulky, po jejímž podání hrozí podle předběžných studií poloviční riziko, že bude nakažený hospitalizován nebo zemře po nákaze koronavirem, vyvinula americká farmaceutická společnost Merck. Firma to oznámila v pátek v tiskovém prohlášení, výsledky studie však ještě nepublikovala v odborném časopise. Podle expertů by se mohlo jednat o průlom v boji s nákazou. Společnost se chystá v USA požádat o mimořádné schválení léčiva v příštích dvou týdnech.

V boji proti covidu svítá naděje

Tabletu léku zvaného molnupiravir podávali lékaři během testů dvakrát denně osobám, u nichž se nedávno prokázal koronavirus. Výsledky klinických testů přitom byly podle Mercku tak dobré, že nezávislí poradci společnosti doporučili studie ukončit předčasně."Orálně podávané antivirotikum, které má takový dopad na riziko hospitalizace, by změnilo pravidla hry," řekl agentuře Reuters Amesh Adalja, specialista na infekční onemocnění z americké Univerzity Johnse Hopkinse.

Covid-19 se nyní léčí především antivirotikem remdisivir od společnosti Gilead Sciences a steroidem dexamethason. Oba léky však většinou pacienti dostanou až ve chvíli, kdy jsou přijati do nemocnice s těžkým průběhem onemocnění. Obvykle se podávají infuzí.

Revoluční pilulka 

Současné léky jsou podle Adaljy "těžkopádné a je logisticky náročné je pacientům podat". "Jednoduchá pilulka určená k perorálnímu podání by byla přesně opačným případem," řekl expert. Merck hodlá do konce letošního roku vyrobit dostatek léčiva pro 10 milionů pacientů, americká vláda přitom již potvrdila, že nakoupí molnupiravir za 1,2 miliardy dolarů (26,2 miliardy korun), pokud jej k léčbě covidu-19 schválí americký lékový regulátor FDA.

Šéf týmu pro boj s pandemií Bílého domu Jeff Zients v pátek prohlásil, že molnupiravir je "případným dodatečným nástrojem na ochranu osob před nejhoršími dopady covidu-19". Dodal však, že očkování je podle něj nadále nejlepším způsobem pro boj s koronavirem.

Další lék od Pfizeru čeká na výsledek zkoušek

Nový lék, který by měl zabránit rozvoji koronavirové infekce, vyvíjí také farmaceutická firma Pfizer. V pokročilé fázi klinických zkoušek je pilulka, která by měla zabránit infekci u lidí, již byli viru vystaveni.

Na vývoji podobných antivirotik pak současně pracuje několik dalších společností. Lék Pfizeru pod názvem PF-07321332 společnost testuje v kombinaci s ritonavirem, který brání množení viru HIV. Lék tedy funguje podobně jako u této nemoci.

Samotných klinických studií Pfizeru se zúčastní celkem 2660 lidí s příznaky covidu nebo těch, u kterých je jisté, že byli vystaveni viru. Pokud se prokáže účinnost tohoto léku, bude možné ho podávat v prvotních fázích infekce.


Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy