Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ukrajinské vojačky popsaly hrůzy v ruském zajetí. Lámání rukou, bití do ledvin a elektrošoky

Ukrajinci.
Zdroj: profimedia
+ Další 3 fotografie
válka na ukrajině

Ruské zajetí je pro ukrajinské vojáky peklo na zemi. O tom, že Rusové se svými zajatci nezacházejí ani trochu dobře, jsme se mohli přesvědčit už mnohokrát. Teď se ale některé z příslušnic ukrajinských ozbrojených sil svěřily youtubovému kanálu vUkrajini s tím, jakými hrůzami si musely v zajetí projít. Rusové je podle jejich vyjádření mučili fyzicky a psychicky. Jejich příběhy se tak přidávají k mnoha dalším, které dokazují, že padnout do ruského zajetí může být pro mnoho lidí rozsudek smrti. 

Viděli jsme to mnohokrát. Zajatci, kteří se vracejí po výměně vězňů z ruského zajetí, jsou zbídačení, podvyživení a nesou stopy mučení. Kdo si vzpomene na hrdinné obránce mariupolských železáren Azovstal, jistě si vybaví, že z chlapů jako hora se během několika měsíců staly naprosté lidské trosky. Jak je vidět, Rusové se na těch, které se jim podařilo zajmout, pořádně vyřádili. Anglický překlad výpovědí zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na Twitteru.

Nelidské mučení a ponižování

Pro ukrajinský youtubový kanál vUkrajini, který přináší momentálně informace hlavně z válečného dění, se svěřily ženské příslušnice ukrajinské armády. Z jejich výpovědí mrazí. "Řekli nám, že nám zlámou a uřežou ruce," svěřuje se jedna z vojaček. "Když prohledávali naše cely, tvrdě nás bili přes nohy. Ráno i večer. Mám křečové žíly, nohy jsem neměla jen modré, ale úplně černé. Boláky nezmizely doteď," říká další z ukrajinských bojovnic.

"Nutili nás chodit nahé po chodbách, to byl další způsob týrání. Elektrické šoky, tvrdé údery do ledvin, lámání rukou - bylo tam prostě vše. Jedno je ale pozitivní - neznásilňovali nás," říká v jedné z dalších výpovědí jedna z bojovnic. "Jsme nezlomné. Čekali by totiž navždy, pokud by na to čekali," dodává její kolegyně.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy