Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Udělování Oscarů se blíží: Bude zlatá soška udělena posmrtně?

Největší favorité na Oscara za rok 2020.
Zdroj: Se souhlasem Searchlight Pictures / Se souhlasem Netflix / Se souhlasem Lionsgate UK (koláž eXtra.cz)
+ Dalších 6 fotografií
Filmové ceny

V noci z neděle na pondělí bude pozornost filmových fanoušků upřena na Los Angeles, kde budou udělovány ceny Oscar. Kvůli pandemii koronaviru se ceremoniál uskuteční o dva měsíce později, než bývá zvykem. Poprvé také mají šanci snímky, které nebyly uvedeny v kinech. Kdo patří letos mezi největší favority na zisk zlaté sošky?

Netradiční předávání filmových cen

Letošní ročník předávání Oscarů bude netradiční nejenom tím, že proběhne s dvouměsíčním zpožděním, ale i tím, že Akademie zařadila do výběru také filmy, které byly uvedeny prostřednictvím streamovacích služeb, jako je Netflix či HBO. Dříve musel být nominovaný snímek alespoň po dobu sedmi dnů promítán na stříbrném plátně.

Nominace jsou známy už od poloviny března 2021, kdy je prostřednictvím živého přenosu vyhlásili herečka a producentka Priyanka Chopra Jonas a zpěvák a herec Nick Jonas.

Cena pro nejlepší film

Jako favorit letošních Oscarů bývá často jmenován retro snímek Davida Finchera Mank, který získal největší počet nominací. Je nominovaný celkem v deseti kategoriích, a to včetně hlavních kategorií, jako je nejlepší film, režie či herec v hlavní roli. Tím je Gary Oldman, který se netajil tím, že scenárista Herman Mankiewicz, kterého ve snímku hraje, je jeho životní rolí. Za film Mank byla nominována coby herečka ve vedlejší roli Amanda Seyfried. Deset nominací pro Manka je sice pořádná porce, ale například při udílení Zlatých glóbů tento favorit pohořel. Ze šesti nezískal žádnou, což může ledasčemu napovědět.

Větší šance na zisk zlaté sošky za nejlepší film má ale drama Země nomádů režisérky Chloé Zhao. Čínsko-americká filmařka je nominovaná hned v několika kategoriích, za režii, adaptovaný scénář i střih. V kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli má šanci na zisk svého už třetího Oscara herečka Frances McDormand, která je známá například z filmu bratrů Coenů Fargo. Podle expertů i sázkových kanceláří je Země nomádů jasným favoritem na zisk Oscara za nejlepší film i režii.

Své želízko v ohni má také Netflix. Je jím Chicagský tribunál, který z nominačního vyhlašování vyšel také se šesti nominacemi. Země nomádů v něm má velkého konkurenta. Bez šance není ani drama o rodině korejských přistěhovalců, které se jmenuje Minari.

Cena pro nejlepšího herce a herečku

Oscar pro nejlepšího herce bude možná letos udělen posmrtně. Vážným kandidátem na zisk zlaté sošky je Chadwick Boseman za roli ve filmu Ma Rainey – matka blues. Boseman zemřel ve věku 43 let loni v srpnu na rakovinu tlustého střeva, se kterou dlouho bojoval. Nebyl by to prvně udělený Oscar in memoriam, v roce 2008 byl oceněn Heath Ledger za vedlejší roli ve filmu Temný rytíř.

Letos také může Oscara získat vůbec nejstarší herec. Mezi nominovanými je totiž snad nejslavnější představitel kanibala ve filmové historii sir Anthony Hopkins (83), který předvedl strhují herecký výkon ve snímku Otec (The Father). Za roli muže, který trpí stařeckou demencí, získal v první polovině dubna ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA).

Mezi herečkami patří vedle Frances McDormand mezi největší favoritky Carey Mulligan za roli v thrilleru Nadějná mladá žena. Bez šancí není ani Viola Davis, která zazářila ve filmu Ma Rainey – matka blues.

O tom, kdo Oscary získá, vás budeme informovat v pondělí ráno. Živý přenos ze slavnostního vyhlášení 93. ročníku výročních cen Americké filmové akademie máte možnost sledovat v pondělí od dvou hodin ráno na programu ČT2.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy