Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Učitelé si loni meziročně polepšili o 4000 korun. O kolik stoupla průměrná mzda?

Ilustrační obrázek.
Zdroj: Profimedia
platy

Průměrný plat učitelů vzrostl loni podle predikce ministerstva školství na 48 444 korun. V meziročním srovnání si tak vyučující polepšili asi o devět procent a proti roku 2017 o 53,6 procenta. Vyplývá to z informací, které na dotaz ČTK poskytlo ministerstvo školství. Příjem pedagogických pracovníků včetně například vychovatelek a asistentů pedagoga byl podle predikce úřadu v průměru 45 501 korun. Průměrná mzda v Česku stoupla podle Českého statistického úřadu za první tři čtvrtletí loňského roku na 37 047 korun, meziročně o 6,8 procenta.

Kompletní data o průměrné výši platů a mezd za celý loňský rok zatím nejsou k dispozici. Ministerstvo školství je bude mít až v jarních měsících, řekla ČTK mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Podle svých propočtů ministerstvo nicméně očekává, že průměrný plat učitelů činil loni 48 444 korun, uvedla mluvčí. To by bylo o 4000 korun víc než v roce 2020. Ve srovnání s rokem 2017, kdy nastoupila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), zřejmě tedy učitelské výdělky vzrostly o 16 896 korun.

Vláda nedostála slibu

Pokud se průměr platů počítá pro všechny pedagogické pracovníky, mezi které patří kromě učitelů třeba i asistenti pedagoga, vychovatelky, trenéři nebo školní psychologové, tak dostávali asi 45 501 korun. I zde odhaduje ministerstvo meziročně devítiprocentní nárůst jako u průměru učitelských platů. Proti roku 2017 vychází predikce zvýšení platů o víc než polovinu, jak to při svém nástupu slíbila Babišova vláda.

Bývalá vláda zřejmě ale úplně nedostála slibu v případě nepedagogických zaměstnanců ve školách, jako jsou třeba školníci, hospodářky nebo kuchařky. Podle předběžných propočtů dostávali loni v průměru 25 684 korun měsíčně, tedy o zhruba 47 procent víc než v roce 2017. I pro ně přitom kabinet avizoval do roku 2021 navýšení alespoň o polovinu. Ministerstvo odhaduje, že loni si nepedagogové ve školách polepšili meziročně o 4,3 procenta.

Rozpočtové provizorium

Nová vláda Petra Fialy (ODS) ve svém programu slibuje udržení platů pedagogů na 130 procentech průměrné mzdy. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) propočty ukazují, že přibližně této úrovně už platy ve školství dosáhly. Návrh rozpočtu, který vypracovala ještě Babišova vláda, předpokládal růst platů učitelů letos o další tři procenta a nepedagogů o 1400 korun. Nová vláda chce proti návrhu bývalé vlády snížit výdaje státního rozpočtu o 80 miliard korun, proto mimo jiné snížila navýšení pro pedagogy na dvě procenta a pro nepedagogy ho škrtla.

Stát nyní hospodaří s rozpočtovým provizoriem. Návrh letošního rozpočtu chce kabinet podle Fialy projednat v první polovině února a následně ho předložit ke schválení Sněmovně. Nový rozpočet by měl podle premiéra začít nejpozději od 1. dubna.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy