Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Těžké chvíle pašeračky Terezy: Za mřížemi oslaví třetí narozeniny bez rodiny a přátel

Pašeračka Tereza Hlůšková: Za mřížemi oslaví třetí narozeniny
Zdroj: profimedia
+ Další 4 fotografie
Tereza Hlůšková

Na narozeniny se snad většina lidí těší, ať už kvůli dárkům, nebo oslavě. To ale není případ Terezy Hlůškové. Ta totiž dnes slaví 25. narozeniny opět za mřížemi v pákistánské věznici Kot Lakhpat. Jediným dárkem, po kterém opravdu touží, je propuštění a shledání se s rodinou. Hlůškové se ale toto přání hned tak nesplní.

Tereza Hlůšková je pravděpodobně nejznámější Češkou, která si odpykává trest ve vězení. Do toho ji dostalo pašování drog. K její smůle ji navíc přistihli na letišti v Pákistánu, kde také skončila za mřížemi.

Pohledná Češka byla zadržena v lednu 2018 na mezinárodním letišti Allama Iqbal v Pákistánu. Měla totiž v plánu propašovat devět kilo heroinu z města Láhauru do Abú Zabí. Hlůškové se podařilo projít dvěma kontrolními úseky, do letadla ji už ale nastoupit nenechali. Následoval dlouhý výslech celníky, kteří Hlůškovou předali do "péče" drogovému oddělení, kde ji opět dlouhé hodiny zpovídali a poté ji zavřeli do vazby.

Hrozil jí trest smrti

Ve vazbě si Hlůšková počkala více než rok na soudní řízení, které se mnohokrát odložilo. Nakonec na něj došlo na jaře 2019. Češka si 20. března vyslechla drsný trest odnětí svobody na dlouhých osm let a osm měsíců. Hlůšková ale zároveň může hovořit o štěstí, v Pákistánu totiž za podobný zločin hrozí i trest smrti.

Ještě tentýž rok Hlůškovou navštívili ve věznici Kot Lakhpat poslanci Daniel Pawlas (KSČM) a Michal Ratiborský (ANO), kteří podnikli zahraniční cestu do Pákistánu v rámci meziparlamentní snahy o zlepšení vzájemných vztahů. Ti následně konstatovali, že si Češka za mřížemi nestěžovala a že se jí v rámci možností dařilo dobře.

Chybí jí rodina

Situace se ale rychle změnila. Časté výpadky proudu i vody způsobily pro Hlůškovou nepříjemné chvíle, kdy například v zimě ve své cele mrzla. I proto se snaží už nějakou dobu o zkrácení trestu. K tomu ale potřebuje odvolací řízení, které se dlouhou dobu nepodařilo zařídit. To se nakonec povedlo a Hlůšková se nyní upíná k létu, kdy by k řízení mělo dojít. Mezitím dostala dobrou zprávu v podobě zkrácení trestu o měsíc. Byť to není žádná velká úleva, v této situaci to pro ni je lepší než nic.

Hlůšková totiž dnes slaví už třetí narozeniny v pákistánském vězení, respektive vazbě. Chybí jí nejen svoboda, ale samozřejmě také rodina a přátelé. S nimi si ale může zatím jen dopisovat, a tak musí doufat, že díky odvolacímu řízení se s nejbližšími setká výrazně dřív než za šest zbývajících let, které má ve věznici před sebou.



Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy