Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Zrádci (reality hra)

Masopust (lidově ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval) je třídenní svátek (i slavnostní období) mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek nastávající po svátku Tří králů (6. ledna) má pevné datum, konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc a končí v rozmezí od poloviny února do počátku března.

V minulosti se na Popeleční středu naposledy se konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní (čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice nebo pečené brambory).

O půlnoci jí předcházející vždy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k pomyslnému rozchodu.

Původ

Masopustní zvyky mají zřejmě původ v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. Podobně se totiž slaví i v jiných slovanských zemích, třebas Rusku. Zde se tento svátek nazývá maslenica a figurují v něm i některé podobné postavy známé z českého prostředí, například kobyla nebo medvěd.

Jiný výklad jeho původu vychází ze starověkého římského náboženství, které s předjařím spojovalo vegetační a plodnostní božstva, např. Bakchuse.

Charakteristika

V původním smyslu jde o „opuštění masa“ (termín karneval pochází nejspíše z italského carne levare, „dát pryč maso“). Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami (čtyřtýdenním adventním a čtyřicetidenním předvelikonočním). Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky, ale také svatby.

Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný, spojeným se zabijačkou a hostinou.

Jeho poslední tři dny, tedy od neděle do úterý, se konají různé rituální úkony, průvody masek, scénické výstupy a taneční zábavy.

V současném slova smyslu je však význam karnevalu obecný a nevázaný na určité období.

Oblasti ČR

V některých regionech (Chodsko, Doudlebsko, Hlinecko, Strání aj.) je součástí oslav obřadní průvod masek obcházející s muzikou vesnice. Tento akt doprovází specifické chování s dlouhou tradicí. Mnohde se vybírá do košíku kořalka,vejce, slanina, koblihy nebo Boží milosti (smažené, lehce nafouklé pečivo, drobné a křehké). Veškeré produkty jsou později společně konzumovány v hospodě během večerní zábavy.

Při některých obchůzkách se dostává do ústřední role obřadní tanec, ve Strání zvaný „pod šable“. Podobně u každého somu na Uherskobrodsku tančí „bobkovníci“, na Hlinecku „Turci“. V dalších lokalitách se koná obchůzka bez těchto obřadních prvků, a je tak již jen prezentací masek a formou lidové veselice vážící se k určitému datu.

2010 byly Masopustní průvody s maskami na Hlinecku zapsány na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Články