Trendy tagy Speciál: Hubněte do plavek válka na Ukrajině Clash of the Stars Jaromír Soukup

Šéfkuchař italského původu Gianfranco Coizza se narodil 4. října 1972 na Sardinii. Od roku 2001 žije trvale v Praze.

K vaření měl už od útlého věku hodně blízko. Jeho matka byla ředitelkou odborné školy, kam Gianfranco mohl chodit na kurzy vaření nebo pečení. Táta měl pro změnu velkoobchod s potravinami.

Mistr italské kuchyně studoval v Toskánsku literaturu a při škole pracoval ve vinařství. Během brigád ochutnal nejen dobré víno, ale i jídlo, což určilo směr jeho kariéry.

Do České republiky zamířil kvůli románu Franze Kafky Poprvé se k nám podíval v roce 1992. V roce 2001 se tu usadil a Praha se stala jeho trvalým bydlištěm. Potkal tu svou ženu, stal se tátou a svého syna už také pomalu zasvěcuje do kulinárních tajemství.

Gianfranco Coizza pomáhal v Praze otevřít několik restaurací. Menu sestavoval například v Aldente nebo Alforno Focacceria. Působí jako lektor v Gourmet Academy. Od listopadu 2018 byl spolumajitelem a šéfkuchařem v Jan Paukert Bistro. V roce 2020 těsně před pandemií koronaviru otevřel v Dolních Chabrech se svou životní partnerkou Annou Kovačič, známou módní fotografkou, restauraci A posto trattoria (A posto znamená „v pořádku“).

Šéfkuchařské Prostřeno!

Na přelomu srpna a září 2020 byl jedním z účastníků Šéfkuchařského Prostřeno! na TV Prima Své soupeře pozval do své tratorie a připravil pro ně menu v italštině. Rozhodl se podávat následující: Melanzana arrosto con pomodorini e crudo di gamberi, Linguine con bottarga di muggine e ricotta mustia, Coda di rospo alla catalana a Tiramisu con mirto e ricotta.

Herecká minulost

Gianfranco Coizza se v minulosti neživil pouze v kulinářském oboru. Na živobytí i podnikání si vydělával natáčením filmů pro dospělé, ve kterých hrál pod pseudonymem Denis Marti. Po více než 300 filmech tu branži opustil a zaměřil se plně na kuchařský obor.

Diváci si jej mohou také pamatovat z pořadu České televize Babylon

Články