Trendy
válka na Ukrajině EURO 2024 Karel Gott Shannen Doherty

Český zpěvák a kytarista František Nedvěd se narodil 19. září 1947 v Praze. Zemřel 18. července 2021 ve věku 73 let.

Největší hity

Kariéra a osobní život

František Nedvěd patřil k největším osobnostem české country, folku a trampské písně.

Spolu s o rok starším bratrem Honzou Nedvědem vyrůstal v Praze na Spořilově. S bratrem hrál ve skupinách The Three Long Fingers a The Preachers. V roce 1972 založili spolu s bratrem a Gustavem Blažkem a Jitkou Markovou trampskou skupinu Toronto, kterou zhruba po třech letech přejmenovali na Brontosaury.

V roce 1975 se František Nedvěd stal členem skupiny Spirituál kvintet, ve které působil spolu se svým bratrem do roku 1988. Brontosauři vydrželi až do roku 1992. Skupina se dala znovu dohromady o dva roky později, ale pouze proto, aby nahrála nové album Zahrádky. František Nedvěd pak vystupoval se svým bratrem Janem.

Legendární byl koncert bratrů Nedvědů na pražském Strahově, který se konal 21. června 1996. Koncert byl uspořádán k příležitosti 50. narozenin Jana Nedvěda a účasnilo se jej přes 60 tisíc lidí.

V roce 1997 jejich spolupráce skončila a František hrál se skupinou Příbuzní. Od roku 2011 vystupovali opět spolu s Janem Nedvědem a nahráli album Souhvězdí jisker. Od roku 2013 vystupoval František Nedvěd opět samostatně, případně s kapelou Tiebreak nebo se synem Vojtou, který hraje na dvanáctistrunnou kytaru.

Kromě syna Vojtěcha, měl se svou manželkou Marií ještě staršího syna Františka Nedvěda mladšího.

František Nedvěd zemřel 18. července 2021. Několik dní předtím byl hospitalizován, protože se mu vrátila rakovina plic.

Diskografie Františka Nedvěda

  • Souhvězdí jisker (2011) s bratrem Janem
  • Pátá (2006) sólové album
  • Když ohně zaplanou (2004) sólové album
  • Čtvrtá sada (2003) sólové album
  • Třetí pokus (2001) sólové album
  • Druhé podání (1999) sólové album
  • Neváhej a vejdi (1998) sólové album
  • Pasáček hvězd (1996) s bratrem Janem
  • Zahrádky (1994) s bratrem Janem
  • František (1993) s bratrem Janem
  • Sedmikráska (1992) s bratrem Janem
  • Jakub (1991) s bratrem Janem
  • Kamínky (1990) s bratrem Janem
  • Ptáčata (1987) s bratrem Janem
  • Na kameni kámen (1985) s bratrem Janem

Články