Trendy
Farma Vojty Kotka Bachelor Česko 2025 Patrik Hezucký

Five Guys je americký fastfoodový řetězec, který se po roce a půl odkladů chystá 8. prosince 2025 otevřít první pobočku v České republice. Restaurace vznikne v nedávno zrekonstruovaném obchodním domě Máj na pražské Národní třídě.

Charakteristika

Tento řetězec rychlého občerstvení byl založený roku 1986 ve virginském Arlingtonu. Specializuje se na burgery, hranolky, hot-dogy a mléčné koktejly. Značka klade důraz na čerstvé suroviny a jednoduché provozní prostředí.

Od 2003 začala franšízovat a postupně expandovala i mimo USA.

V Evropě má restaurace mimo jiné ve Velké Británii, Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Švédsku a Belgii.

Je známý možností sestavit si burger na míru, odmítáním mražených polotovarů a přípravou jídla přímo před zákazníkem. Jeho provoz stojí na spolupráci s dodavateli, kteří mu denně vozí maso, zeleninu a brambory.

Pražská pobočka

Nabídne kompletní koncept včetně typických hranolků, mléčných shaků i otevřené kuchyně. Součástí zážitku budou i arašídy zdarma. Zákazníci si budou moci dopřát během čekání na burger.

Jejich ceny se budou pohybovat mezi 250 až 300 Kč. Menší bude stát 175 Kč, zatímco největší vyjde na 295 korun. Menu s nápojem a hranolkami se bude pohybovat těsně pod 300 korunami.

Otevírací doba restaurace o rozloze 250 metrů čtverečních bude od 11 hodin dopoledne do 3 hodin ráno.

Její otevření provázely komplikace a termín se několikrát posunul kvůli dokončovacím pracím i sporům mezi původním franšízantem a mateřskou společností. Původní v červnu 2024 zhatily zejména problémy se stavebním povolením.

Vedení

Původně měl Five Guys v ČR provozovat nadnárodní holding Monterock International, nakonec však projekt převzala společnost FLKR Group. Za touto společností stojí podnikatelé Václav (1963) a Martin Klánovi, kteří zároveň vlastní a provozují i samotný obchodní dům Máj.

Na strategickém vedení projektu se podílejí přímo oni, zatímco každodenní řízení a přípravy na otevření zajišťuje provozní ředitel Martin Levec. Ten má 24 let zkušeností s vedením rychlého občerstvení a franšízových konceptů, naposledy u poboček Pizza Hut. Součástí týmu je také Dan Ryška (1991), který má zkušenosti z KFC a nyní stojí za rozvojem franšíz Kytky od Pepy nebo Rio.

Oficiální webové stránky

Oficiální profil na Facebooku

Oficiální profil na Instagramu

Oficiální kanál na YouTube