Také máte rádi ostrá a kořeněná jídla? Tohle je 7 druhů koření, jež prospívají vašemu zdraví!
Bylinky a koření jsou nejen skvělým pomocníkem v kuchyni, neboť pomáhají dochutit naše oblíbené pokrmy bez použití nadměrného množství soli, ale zároveň jsou také velice prospěšné pro naše zdraví! Těchhle 7 druhů by nemělo ve vaší domácí lékárně chybět.
1. Skořice
Je skvělá při problémech s trávením a při průjmu. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu v krvi a při hubnutí. Údajně také bojuje s celulitidou.
2. Česnek
Význam česneku pro zdraví je již dlouho známý a mnohokrát zdokumentovaný. Mnohé studie prokázaly, že je to skvělý antioxidant a slouží také jako prevence proti rakovině. Zvýšením příjmu česneku ve stravě můžete snížit hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak.
3. Zázvor
Jeho výrazná, aromatická a sladko-pikantní chuť je prospěšná pro zlepšování trávení, ale může sloužit i jako afrodiziakum. Vyplatí se jej zařadit do jídelníčku, protože dodává šmrnc a jiskru každému jídlu.
4. Kurkuma
Kurkuma neboli kořen indického šafránu se používá k léčbě mnoha druhů kožních onemocnění, ale také při léčbě rakoviny. Lékaři potvrzují, že kurkuma výrazně pomáhá posilnit imunitní systém.
5. Nové koření
Tyhle černé kuličky jsou výborným pomocníkem při bolestech svalů, zubů nebo k tišení revmatu. Přidávat jej lze do různých dušených jídel, polévek nebo omáček. Čajem z nového koření se léčí žaludeční nevolnosti a plynatost.
6. Kmín
Účinky kmínu doceníte především při nadýmání, průjmu nebo jiných zažívacích problémech. Úspěšně bojuje s bakteriemi a je proto součástí mnoha pokrmů v kuchyni Blízkého východu. V naší kuchyni se nejlépe hodí ke kořenění chleba, brambor, masa nebo salátů.
7. Hřebíček
Hřebíček se používá k tišení bolesti zubů a při poruchách trávení. Jeho jemně nasládlá chuť nejlépe vynikne při přípravě masa nebo pečiva. Použitím hřebíčku získají vaše pokrmy slavnostní nádech.