Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Syndrom náhlého úmrtí: Na co upozornil hrozivý zážitek Nikol Leitgeb s jejím synem

Tohle mimčo zažije nejspíš i svojí prapraprababičku.
Zdroj: profimedia.cz
kojenci
Nikol Leitgeb (34) své fanoušky vyděsila oznámením, že její tříměsíční syn Tobias přestal dýchat. Tento zážitek upozornil na jednu nebezpečnou diagnózu. Syndrom náhlého úmrtí kojence je bohužel jev, který není zas tak ojedinělý. O co se vlastně jedná?


Děsivý zážitek má za sebou herečka a influencerka Nikol Leitgeb. Její tříměsíční syn Tobias totiž zničehonic přestal dýchat. Jen díky duchapřítomnosti manžela Petra se podařilo chlapečka zachránit. "Děkuju svýmu muži, že zachoval klid a Mauglího rozdejchal. Seš největší frajer. Největší. Pokud můžu jednu nevyžádanou radu, pořiďte si ty monitory dechu a online nebo offline kurz první pomoci. Opatrujte se, instarodino," uvedla Leitgeb k chvílím, které by asi nechtěl zažít žádný rodič.

Syndrom náhlého úmrtí

Zkušenost Leitgeb přitáhla pozornost k takzvanému syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome). Označuje se jím náhlá neočekávatelná smrt kojence staršího než jeden měsíc bez adekvátního vysvětlení. Je to tedy stav, kdy je doposud zdravé miminko nalezeno vleže bez známek života a příčinu smrti následně neobjasní ani provedená pitva.

Toto riziko postihuje děti jen v 1. roce života a 95 % dětí, které syndrom zasáhne, postihne do šestého měsíce (maximum výskytu je mezi 2. a 4. měsícem). Ve vyspělých zemích je poměr výskytu tohoto jevu zhruba 1 : 1000 dětí, což není zrovna málo.

Doporučená prevence

Příčiny tohoto stavu nejsou zatím zcela zřejmé a může jich být více (srdeční arytmie, nerozpoznaná metabolická vada). Jako prevence se doporučuje nekuřácké prostředí, při spaní poloha kojence na zádech nebo použití spacího pytle či zavinovačky. 

U dětí do jednoho roku se také doporučuje umístit postýlku v pokoji rodičů při teplotě pokoje kolem osmnácti stupňů. Postýlka musí být bezpečná, pevná matrace by ji měla zcela vyplňovat a prostěradlo by mělo být řádně vypnuté. Z nějakého důvodu podle portálu sidsforum pomáhá, když miminko dostane na spaní dudlík. 

A samozřejmě se doporučuje již zmíněné používání monitorů dechu a chůviček.



Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy