Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Svatopluk Skopal slaví 70: Syn František (38) se potatil, zářil v pohádce Duch nad zlato

Herec Svatopluk Skopal slaví 70, má rád klid a nenávidí moderní technologie
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 6 fotografií
narozeniny

Herec Svatopluk Skopal se narodil přesně před 70 lety, 28. května 1951 v Kutné hoře. Ve Vinohradském divadle hraje více než 40 let a ztvárnil stovky filmových a divadelních rolích. Syn František kráčí v jeho šlépějích, je rovněž hercem. Co o něm možná ještě nevíte?

Během studia brněnské JAMU Svatopluk Skopal hostoval v kultovním divadle Husa na provázku. Jako dítě vyrůstal v tehdejším Gottwaldově, dnešním Zlíně. Po působení ve Státním divadle Brno odešel do Prahy do Vinohradského divadla. Deset let vyučoval také na DAMU. Rodák z Kutné hory je s Vinohradským divadlem spjatý více než 40 let a opět se na něj můžete jít do divadla podívat. Skopal se také výrazně věnuje dabingu a jeho hlas je mimořádně charismatický.

Během své kariéry ztvárnil desítky filmových a seriálových rolí, z nichž diváci milovali zejména seriály Sanitka, Život na zámku či Vyprávěj. V roce 2020 hrál postavu Karla Mlejnka v seriálu Poldové a nemluvně. Roli otce hrál také ve filmu s Jiřím Mádlem v hlavní roli Probudím se včera.

Skopal se narodil do herecké rodiny, tatínek byl režisér, maminka pracovala v divadle coby nápověda. Herec je pověstný svou averzí k moderním technologiím. Oslavenec nemá počítač, nechce vědět nic o internetu a dokonce nedisponuje ani mobilním telefonem! Pokud mu chce někdo nabídnout práci, musí se spolehnout na pevnou linku. V případě, že Svatopluka nezastihnete doma, musíte mu namluvit vzkaz na záznamník. Svatopluk je v normálním životě relativně nenápadný, nepotkáte ho na večírku, nerad poskytuje rozhovory.

Na odpočinek jezdí na chalupu na Vysočině, kterou má po otci. Na chatě není elektřina a donedávna neměla ani vodu, pro kterou se muselo jezdit do nedaleké studánky. Když odjede na chalupu, slehne se po něm zem: „Prostě zmizím ze světa. Co chtít víc,“ libuje si Skopal, který miluje svůj klid. „Chci mít svoje soukromí. Proč být pořád dosažitelný?“

Svatopluk Skopal je podruhé ženatý, jeho manželkou je herečka Lenka Skopalová (67), která je členkou Činoherního klubu. Syn František (38) je rovněž hercem. Objevil se například v pohádce Duch na zlato, nebo seriálech Ohnivý kuře či Modrý kód.


Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy