Superšéf Zdeněk Pohlreich: V Chrudimi ho vyděsí přepálený olej a polévka za 10 Kč
Jakub Čáslavka je zároveň kuchařem, číšníkem i majitelem restaurace U Václava. I když bojuje na několika frontách, zjišťuje, že na konci měsíce domů odchází jen s několika stokorunami v kapse. Celý tým restaurace je konfrontován se svou situací nemilosrdně a pravdivě. Otázkou zůstává, v kom tzv. bouchnou saze a kdo bude mít nakonec ten správný tah na branku a přežije peklo čtyřiadvaceti hodin!
Něco je špatně
Jak totiž v úvodu pořadu majitel vysvětluje: „Nikdy se nechci stydět za to, že hospoda u Václava je moje.“ Ovšem ani tohle předsevzetí nestačí k tomu, aby koncept fungoval, spíš naopak. Majitel štědré porce dotuje ze své kapsy, v podniku je neustále, čas na rodinu nemá. A to vše bez valného výsledku. Zdeněk Pohlreich dodává: "V Chrudimi mě nejvíc bavilo, že ze začátku s námi vlastně nikdo nechtěl mluvit a nakonec se to celkem podařilo."
Všechno je špatně
A právě i o tom pořad Superšéf je – o změně myšlení všech účastníků proměny. Takže na počátku dílu proměnou projde sám Pohlreich a v přestrojení za řemeslníka Karla se
vydá s partou kamarádů na oběd. A jak komentuje hned při vstupu do prostor restaurace: "To je špatný, smrdí tu z větráku přepálený tuk hned, jak sem vlezeš. Dobrá restaurace má vonět. Čistotou a dobrým jídlem. To tady není." A dodává: "Ty lidi, i když jsou mladí, to dělají postaru, pořád stejně blbě. Polévka za deset korun? To platíš víc za prášky na žaludek, než za to, co jíš… Nedokážu si představit, jak vytvořit ziskové podnikání na tom, že někomu dáš polévku za deset korun."
Po ochutnávce jídla je v šoku z toho, že něco takového na talíř dostal: "Já myslel, že takové jídlo se už nedělá. To si mám dát a vrátit se do práce? Přesně tenhle přístup totiž zabil českou gastronomii. Smažené, utopené v tatarce… Všechno špatně," konstatoval zhrozeně.