Nejoblíbenější chuťovky silvestrovské oslavy: Po jakých pikantnostech se můžeme utlouct?
Poslední den roku patří přátelům a s tím přichází i otázka občerstvení a pohoštění. Většinou volíme malé pikantnosti, praktické pomazánky a zajímavé chuťovky. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz nabízíme tipy na ty nejoblíbenější.
Na závěr roku tataráček
Tatarák můžeme vyrobit masový, ale ti, kdo si na něj sami netroufají, mohou zkusit zeleninovou, sýrovou nebo salámovou pomazánku na způsob tataráku. Masový tatarák se dělá z hovězího masa. Ten pravý je ze škrabané svíčkové a je obzvláště jemný, ale klidně umelte jakékoliv libové hovězí. Ochucení je víceméně dané ustálenou recepturou, tady se moc nedoporučuje vlastní kreativita, řiďte se receptem. Pak jen vyrobíte dostatečné množství topinek a je to.
Pomazánka z plísňového sýra
Sýrové pomazánky jsou jednoduché na přípravu a ty z plísňových sýrů jsou navíc chuťově výrazné, což se k Silvestru obzvlášť hodí. Nastrouhaný sýr vmícháte do másla vyšlehaného do pěny a ochutíte česnekem nebo jemně krájenou cibulí. Namažete nebo ozdobně nastříkáte na pečivo a ozdobíte ořechem, ovocem, petrželkou. Zvláště ořechy s těmito pomazánkami velmi chuťově ladí.
Slané sýrové tyčky jsou tuze návykové
Po slaných tyčkách na chroupání k pivu nebo vínu každý rád sáhne. Můžete vyrobit těsto z tuku, nastrouhaného sýra, rozválet a nakrájet, tyčky pak potřít vejcem a posypat kmínem, sýrem, paprikou, různými semínky (výborný je sezam) a upéct při 180 °C dorůžova. Ale známe i jednodušší řešení. Hotové rozválené listové těsto potřete vejcem, posypete nastrouhaným sýrem a přiklopíte druhým plátem těsta. Nakrájené proužky též potřete vejcem a skroutíte, jako když ždímete prádlo. Vzniklé šroubovice položíte na plech a můžete posypat jako výše popsané tyčky. Listové těsto se peče při teplotě 200 - 220 °C.
Naložený bůček není nic složitého
Je to jednoduché. Uvaříte maso se solí, kořením a zeleninou doměkka (vývar můžete použít na polévku), po zchladnutí obalíte v ochucovací kašičce z česneku a koření, zabalíte do alobalu a necháte 2 - 3 dny uležet. Pak jen tence nakrájíte a podáváte s chlebem nebo pečivem, sterilovanými okurkami, hořčicí apod.