Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Soutěž Peče celá země má první vyřazenou: Lenka odhalila svůj oblíbený recept na laskonky

Lenka v soutěži Peče celá země 2024 započala svoji dráhu s efektním dortem z exotického ovoce.
Zdroj: Se souhlasem ČT
+ Další 4 fotografie
RECEPT

Soutěž Peče celá země odstartovala první lednovou sobotu a už nám dala prvního vyřazeného. Byla jím soutěžící Lenka, která se tak musela s kulinářskou show rozloučit. Než tak však učinila, poskytla redakci eXtra.cz přes Českou televizi svůj oblíbený sladký recept, který si můžete vyzkoušet i vy.

První díl soutěže Peče celá země se stal osudným šestatřicetileté Lence z Brna. "Vždycky se u nás doma peklo, pečení se tak stalo i mou velkou součástí. Relaxuji u něj, ráda vymýšlím nové kombinace chutí a snažím se osvojovat si nové techniky a neustále se rozvíjet," řekla redakci eXtra.cz prostřednictvím České televize.

Své výrobky dává nejčastěji posoudit manželovi. Radost jí prý ale dělá i pravidelná účast v pekařských maratonech pořádaných na Instagramu, protože zatím vždy úspěšně splnila všechny úkoly. Může za to možná i její pravidelný rituál. "Předtím, než začnu péct, si ráda uvařím kávu. Před pečením makronek, které jsou pro mě vždycky výzvou, si raději naliji sklenici vína," řekla s úsměvem.

Soutěž již sice opustila, redakci eXtra.cz však ještě stihla poskytnout svůj oblíbený recept na laskonky z vlašských ořechů, takže pokud jste jí fandili, neváhejte je vyzkoušet.

Recept na laskonky z vlašských ořechů podle Lenky:

Pralinková pasta:

  • 175 g vlašských ořechů
  • 125 g krystalového cukru

Ořechy opečeme na 180 °C asi 8 minut dozlatova. Mezitím zkaramelizujeme cukr, do kterého pak upečené ořechy nasypeme, aby se ze všech stran obalily. Tuto směs pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vychladnout. Po vychladnutí polovinu směsi rozmixujeme na griláž a polovinu necháme na praliné.

Laskonky:

  • 180 g bílků
  • 320 g krystalového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 180 g mletých vlašských ořechů

Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni o teplotě asi 50 °C při nejvyšších otáčkách na tuhý lesklý sníh. Poté do nich postupně zašleháme cukr a mleté ořechy. Směs nastříkáme do forem na laskonky a necháme chvíli zaschnout. Následně pečeme na 110–120 °C asi 15 minut, potom snížíme teplotu na 80 °C a necháme 30 minut dosušit.

Krém:

  • 250 g mléka
  • 40 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 15 g Zlatého klasu
  • 15 g hladké mouky
  • 190 g másla

Mléko uvaříme s polovinou cukru. V misce metličkou vyšleháme druhou polovinu cukru, vejce, žloutek, Zlatý klas a mouku. Tuto směs přelijeme horkým mlékem s cukrem a dobře promícháme, vrátíme do hrnce na plotnu a vaříme zhruba 3 minuty do zhoustnutí. Hotovou směs připomínající puding nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme zchladit.

Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj přidáme praliné. Do této směsi poté zamícháme zchlazený, předem rozšlehaný puding. Nakonec přisypeme griláž a vše opět zamícháme.

Krém poté přeneseme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naplníme upečené laskonky.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Peče celá země 2024

Třetí řada soutěžního pořadu Peče celá země měla premiéru 6. ledna 2024 na ČT1. Pořad vznikl na základě formátu britské BBC. Vítězem se stal student z Prahy Vojtěch Vrtiška (21 let).

Moderátoři, porotci, soutěžící

Během deseti sobotních večerů se utkalo dvanáct soutěžících. Jejich výkony hodnotila dvojice pekař a cukrář Josef Maršálek a pekařka Michaela Landová a nechybělo moderátorské duo Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy