Soutěž Peče celá země má první vyřazenou: Lenka odhalila svůj oblíbený recept na laskonky
Soutěž Peče celá země odstartovala první lednovou sobotu a už nám dala prvního vyřazeného. Byla jím soutěžící Lenka, která se tak musela s kulinářskou show rozloučit. Než tak však učinila, poskytla redakci eXtra.cz přes Českou televizi svůj oblíbený sladký recept, který si můžete vyzkoušet i vy.
První díl soutěže Peče celá země se stal osudným šestatřicetileté Lence z Brna. „Vždycky se u nás doma peklo, pečení se tak stalo i mou velkou součástí. Relaxuji u něj, ráda vymýšlím nové kombinace chutí a snažím se osvojovat si nové techniky a neustále se rozvíjet,“ řekla redakci eXtra.cz prostřednictvím České televize.
Své výrobky dává nejčastěji posoudit manželovi. Radost jí prý ale dělá i pravidelná účast v pekařských maratonech pořádaných na Instagramu, protože zatím vždy úspěšně splnila všechny úkoly. Může za to možná i její pravidelný rituál. „Předtím, než začnu péct, si ráda uvařím kávu. Před pečením makronek, které jsou pro mě vždycky výzvou, si raději naliji sklenici vína,“ řekla s úsměvem.
Soutěž již sice opustila, redakci eXtra.cz však ještě stihla poskytnout svůj oblíbený recept na laskonky z vlašských ořechů, takže pokud jste jí fandili, neváhejte je vyzkoušet.
Recept na laskonky z vlašských ořechů podle Lenky:
Pralinková pasta:
- 175 g vlašských ořechů
- 125 g krystalového cukru
Ořechy opečeme na 180 °C asi 8 minut dozlatova. Mezitím zkaramelizujeme cukr, do kterého pak upečené ořechy nasypeme, aby se ze všech stran obalily. Tuto směs pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vychladnout. Po vychladnutí polovinu směsi rozmixujeme na griláž a polovinu necháme na praliné.
Laskonky:
- 180 g bílků
- 320 g krystalového cukru
- 100 g práškového cukru
- 180 g mletých vlašských ořechů
Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni o teplotě asi 50 °C při nejvyšších otáčkách na tuhý lesklý sníh. Poté do nich postupně zašleháme cukr a mleté ořechy. Směs nastříkáme do forem na laskonky a necháme chvíli zaschnout. Následně pečeme na 110–120 °C asi 15 minut, potom snížíme teplotu na 80 °C a necháme 30 minut dosušit.
Krém:
- 250 g mléka
- 40 g krystalového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 15 g Zlatého klasu
- 15 g hladké mouky
- 190 g másla
Mléko uvaříme s polovinou cukru. V misce metličkou vyšleháme druhou polovinu cukru, vejce, žloutek, Zlatý klas a mouku. Tuto směs přelijeme horkým mlékem s cukrem a dobře promícháme, vrátíme do hrnce na plotnu a vaříme zhruba 3 minuty do zhoustnutí. Hotovou směs připomínající puding nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme zchladit.
Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj přidáme praliné. Do této směsi poté zamícháme zchlazený, předem rozšlehaný puding. Nakonec přisypeme griláž a vše opět zamícháme.
Krém poté přeneseme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naplníme upečené laskonky.
Marta Jandová nemá klid ani na horách: Půvabnou zpěvačku poznávají i v cizině
Peče celá země 2024
Třetí řada soutěžního pořadu Peče celá země měla premiéru 6. ledna 2024 na ČT1. Pořad vznikl na základě formátu britské BBC. Vítězem se stal student z Prahy Vojtěch Vrtiška (21 let).
Moderátoři, porotci, soutěžící
Během deseti sobotních večerů se utkalo dvanáct soutěžících. Jejich výkony hodnotila dvojice pekař a cukrář Josef Maršálek a pekařka Michaela Landová a nechybělo moderátorské duo Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Související články

Vítěz Peče celá země se zastal kritizovaného Josefa Maršálka. Není nestranný, tvrdí a prozradil, co udělal s výhrou

Dojemné finále Peče celá země plné slz. Student Vojta triumf oplakal, Maršálek rozdával rady do života

Kdo vyhraje Peče celá země: O titul zabojuje talentovaný mladík, nenápadný tatínek dvou dětí i maminka, co si chce splnit sen

V Peče celá země se vzpomínalo na dětství: Soutěžící pekli cukroví, tart s kopulí a plyšového medvěda

Mezinárodní dobroty v Peče celá země: Soutěžící potrápily půlmetrové věže z éclairek
