Trendy
Extrémní proměny Výměna manželek Farma Česko válka na Ukrajině

Soutěž Peče celá země má první vyřazenou: Lenka odhalila svůj oblíbený recept na laskonky

Lenka v soutěži Peče celá země 2024 započala svoji dráhu s efektním dortem z exotického ovoce.
Zdroj: Se souhlasem ČT
Předchozí Další
+ Další 4 fotografie
RECEPT

Soutěž Peče celá země odstartovala první lednovou sobotu a už nám dala prvního vyřazeného. Byla jím soutěžící Lenka, která se tak musela s kulinářskou show rozloučit. Než tak však učinila, poskytla redakci eXtra.cz přes Českou televizi svůj oblíbený sladký recept, který si můžete vyzkoušet i vy.

První díl soutěže Peče celá země se stal osudným šestatřicetileté Lence z Brna. „Vždycky se u nás doma peklo, pečení se tak stalo i mou velkou součástí. Relaxuji u něj, ráda vymýšlím nové kombinace chutí a snažím se osvojovat si nové techniky a neustále se rozvíjet,“ řekla redakci eXtra.cz prostřednictvím České televize.

Své výrobky dává nejčastěji posoudit manželovi. Radost jí prý ale dělá i pravidelná účast v pekařských maratonech pořádaných na Instagramu, protože zatím vždy úspěšně splnila všechny úkoly. Může za to možná i její pravidelný rituál. Předtím, než začnu péct, si ráda uvařím kávu. Před pečením makronek, které jsou pro mě vždycky výzvou, si raději naliji sklenici vína,“ řekla s úsměvem.

Soutěž již sice opustila, redakci eXtra.cz však ještě stihla poskytnout svůj oblíbený recept na laskonky z vlašských ořechů, takže pokud jste jí fandili, neváhejte je vyzkoušet.

Recept na laskonky z vlašských ořechů podle Lenky:

Pralinková pasta:

  • 175 g vlašských ořechů
  • 125 g krystalového cukru

Ořechy opečeme na 180 °C asi 8 minut dozlatova. Mezitím zkaramelizujeme cukr, do kterého pak upečené ořechy nasypeme, aby se ze všech stran obalily. Tuto směs pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vychladnout. Po vychladnutí polovinu směsi rozmixujeme na griláž a polovinu necháme na praliné.

Laskonky:

  • 180 g bílků
  • 320 g krystalového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 180 g mletých vlašských ořechů

Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni o teplotě asi 50 °C při nejvyšších otáčkách na tuhý lesklý sníh. Poté do nich postupně zašleháme cukr a mleté ořechy. Směs nastříkáme do forem na laskonky a necháme chvíli zaschnout. Následně pečeme na 110–120 °C asi 15 minut, potom snížíme teplotu na 80 °C a necháme 30 minut dosušit.

Krém:

  • 250 g mléka
  • 40 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 15 g Zlatého klasu
  • 15 g hladké mouky
  • 190 g másla

Mléko uvaříme s polovinou cukru. V misce metličkou vyšleháme druhou polovinu cukru, vejce, žloutek, Zlatý klas a mouku. Tuto směs přelijeme horkým mlékem s cukrem a dobře promícháme, vrátíme do hrnce na plotnu a vaříme zhruba 3 minuty do zhoustnutí. Hotovou směs připomínající puding nalijeme do misky, přikryjeme fólií a necháme zchladit.

Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj přidáme praliné. Do této směsi poté zamícháme zchlazený, předem rozšlehaný puding. Nakonec přisypeme griláž a vše opět zamícháme.

Krém poté přeneseme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naplníme upečené laskonky.

Marta Jandová nemá klid ani na horách: Půvabnou zpěvačku poznávají i v cizině

Peče celá země 2024

Třetí řada soutěžního pořadu Peče celá země měla premiéru 6. ledna 2024 na ČT1. Pořad vznikl na základě formátu britské BBC. Vítězem se stal student z Prahy Vojtěch Vrtiška (21 let).

Moderátoři, porotci, soutěžící

Během deseti sobotních večerů se utkalo dvanáct soutěžících. Jejich výkony hodnotila dvojice pekař a cukrář Josef Maršálek a pekařka Michaela Landová a nechybělo moderátorské duo Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy