Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Smutný konec Máchala z filmu S čerty nejsou žerty: Herce zničil alkohol, odkaz žije v jeho synech

Synové Vladimíra Dlouhého pokračují v jeho odkazu.
Zdroj: koláž eXtra.cz/Se souhlasem Filmového studia Barrandov, se souhlasem TV Nova
+ Dalších 12 fotografií
smutný osud

Role Petra Máchala, kterou ztvárnil Vladimír Dlouhý (†52), je ikonická. Bez pohádky S čerty nejsou žerty si mnoho lidí nedokáže Vánoce představit. Je škoda, že život skvělého herce bohužel provázela i spousta problémů. Jedním z nich byl alkohol. Dlouhý zemřel v roce 2010 v jedné pražské nemocnici poté, co prohrál boj s rakovinou slinivky břišní, jak uvedl Blesk.

Herec a dabér Vladimír Dlouhý s herectvím začal jako malé dítě, když ho režisér Karel Kachyňa obsadil do legendárního snímku Už zase skáču přes kaluže. Za roli chlapce s dětskou mozkovou obrnou získal své první ocenění.

Jeho kariéra byla skvěle nastartovaná a Dlouhý šel z role do role. Před televizními kamerami zářil v seriálu Arabela či ve filmech S čerty nejsou žerty, Báječná léta pod psa, Hlídač č. 47 či Kajínek. Za poslední dva snímky získal i Českého lva.


Boj s alkoholem

I když se mu dařilo a mnoho žen ho milovalo, on sám bojoval s démonem alkoholem. Nedokázal přestat ani s kouřením, navíc měl problémy se žaludkem. "Pivo mi zůstalo jako dědictví od žaludečních vředů, nemohl jsem pít nic jiného, dokonce mi bylo doporučováno. Patnáct let byly vředy moje katastrofa, trpěl jsem jako zvíře. Ztratil jsem třetinu života v bolestech," citoval ho před lety deník Aha!. Pitím ničil sebe i svou rodinu.

Svého bohémského života se nevzdal, ani když bojoval s rakovinou. Skvělý herec se šibalským kukučem nakonec zemřel v pouhých 52 letech, jak informoval Blesk. Po sobě zanechal manželku Petru Jungmanovou, dvojčata Jiřího a Jana a dceru Danielu (ta pochází z jeho prvního manželství s Gabrielou Heřmanovou, pozn. red.).

Synové Vladimíra Dlouhého

"Táta odešel, když nám byly necelé čtyři roky. Poznali jsme ho až později prostřednictvím vyprávění, fotek, videí a samozřejmě i díky jeho herecké práci," prozradil v rozhovoru pro web iDnes Jan Dlouhý, který jakoby svému otci z oka vypadl. Jeho dvojče Jirka je zase podobný svému strýci, taktéž herci, Michalu Dlouhému, který vzal synovce i neteř pod svá ochranná křídla.

Oba kluci pokračují ve šlépějích svého zesnulého tatínka. Diváci je mohli vídat v nekonečném nováckém seriálu Ulice. Jan má ještě na svém kontě televizní film Ruce v záruce.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy