Trendy tagy Čauky lidi Hubnete s nami Výměna manželek 2021 Český lev 2021

Nejnovější kauzy

Sladký symbol Vánoc: Mirka van Gils z Peče celá země prozradila recept na vánočku

Zdroj: David Brázda/Barbora Lundgren
recept
Ve Francii mají Vánoční poleno (Bûche de Noël), v Německu štolu a u nás vévodí vánočka, kterou si lidé dávají buď ke snídani nebo po štědrovečerní večeři jako zákusek. Slavná cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d'Art a porotkyně soutěže Peče celá země Mirka van Gils Slavíková se s námi podělila o svůj podělila recept na tuto laskominu.

„Vánočka má mezi sladkým pečivem výjimečné postavení od 16. století, kdy ji pekli jen mistři pekařského cechu a sloužila jako dar šlechtě a radním. Stala se tradičním symbolem českých Vánoc, i když její vzácnost na štědrovečerním stole trochu vzala za své, protože se v současné době prodává po celý rok. U nás doma je jen na Vánoce a ráda si s ní pohrávám,“ říká Mirka van Gils Slavíková.

SUROVINY:

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 250 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 g soli
  • 4 žloutky
  • 14 g sušeného droždí
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g drcených, pražených lískových oříšků
  • 80 g plátkových mandlí
  • 300 g marcipánu
  • 1 vejce na potření

POSTUP:

Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém je rozmíchané droždí a žloutky. Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku a zaděláme těsto, které se nesmí lepit. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout, těsto dvakrát srazíme a opět necháme vykynout. Po třetím vykynutí rozdělíme těsto na 9 pramenů, které necháme odpočinout. Ze čtyř upleteme základ vánočky. Ze tří dílů vyválíme plátky v délce vánočky a do každého plátku vložíme váleček marcipánu a zapleteme cop, který položíme na základ potřený žloutkem. A ze zbylých dvou pramenů spleteme třetí část, kterou položíme na potřené střední patro.

Vánočku na třech místech křížem protneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout, pak potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 175 °C. Celkem pečeme asi 40 minut.

Související články

Další články