Sklenice džusu zvyšuje šanci na rakovinu, tvrdí nová studie: Co na to český lékař?
Jedna sklenice čerstvého ovocného džusu za den vám zvyšuje riziko rakoviny o 12 %, prokazuje studie. Podle výzkumníků nezáleží na tom, jestli je ovocná šťáva čerstvě vymačkaná či koupená v láhvi. Na zvýšené rizio vzniku rakoviny vám stačí 100 ml ovocné šťávy za den.
Pokud vypijete stejný objem jakéhokoliv jiného slazeného nealkoholického šumivého nápoje, zvyšujete riziko vzniku rakoviny na 19 %. Dokonce i čaj se dvěma kostkami cukru je škodlivější než plechovka Coca-Coly.
Nealkoholické nápoje jsou největším příjmem cukru u dětí a dospívajících. „Lidé žijí v přesvědčení, že 'přirozené' se automaticky rovná zdravé, což prostě není nutností,“ sdělil profesor Nikolai Petrovsky z Flinders University v Austrálii. Podle něho jsou například takzvané smoothie stejně špatné jako uměle slazené nápoje, ne-li horší.
Výzkumníci z pařížské Sorbonny pozorovali 101 257 osob v průměrném věku 42 let. Tým je zkoumal po dobu 5 let a každých šest měsíců museli vyplnit 24hodinový stravovací dotazník. Z výsledků vyplynulo, že za každých 100 ml vypitých za den se riziko rakoviny u člověka zvýšilo o 18 %, u ovocné šťávy o 12 %.
Co na to český lékař? Je zdrženlivý
Oslovili jsme českého odborníka, aby nové poznatky okomentoval. „Obecně cukry a příjem sacharidů se nepopisují jako přímý rizikový faktor pro vznik nádorového onemocnění. Ale mohou vést ke zvýšení rizika vzniku metabolického syndromu - tam spadá třeba cukrovka a jiná onemocnění, se kterými se mohou pojit další komplikace,“ řekl pro eXtra.cz onkolog Jan Špajda.
Michael je manipulátor, tvrdí Aneta ze Survivoru. Po zradě ho vyškrtla ze svého života
Související články

Hvězda YouTube (†36) náhle zemřela: Po sobě zanechala dvě děti a milujícího manžela

Zásadní věc v boji s covidem: Čisté ruce

V 16 jí dávali dva měsíce života: Dnes dvacetiletá Stela začala s rakovinou bojovat po svém

Cukr už nebude za hubičku, nejspíš BRUTÁLNĚ ZDRAŽÍ: Čím ho v jídle můžete nahradit?
