Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Seriál Volha: Standa Pekárek je metafora češství, Hádek ho hraje skvěle, říká režisér

Pekárkovi se splní jeho velký sen a stane se řidičem Volhy.
Zdroj: Se souhlasem ČT
+ Dalších 10 fotografií
SERIÁL

Řídit Volhu, jezdit pro Hulizu a vozit Gotťáka. To jsou tři sny prostého řidiče ČST, jehož na obrazovkách České televize v seriálu Volha ztvárňuje Kryštof Hádek (41). Retro minisérie okamžitě vzbudila velký ohlas, ovšem ne jen kladný, a to právě ve spojení s postavou prospěchářského Pekárka. „Co si budeme nalhávat,“ sdělil redakci eXtra.cz v rozhovoru režisér Jan Pachl a svůj názor připojil i sám Hádek.

Česká televize představila novou retro minisérii Volha, která divákům nabízí pohled do zákulisí Československé televize v době komunismu. Hned první díl diváky rozdělil na dva tábory, kdy se polovina bavila, ta druhá to však považovala za nevydařenou parodii.

Pekárek jako metafora češství

Hlavní problém mají lidé s postavou řidiče Pekárka, jehož hraje Kryštof Hádek. Ten svou roli přitom dle tvůrců hraje přesně podle jejich představ. „Standa Pekárek je dement, co si budeme nalhávat. Myslí jen sám na sebe a na svůj prospěch. Jedná bez ohledu na to, jestli někomu ublíží, nebo ne. Takových Pekárků kolem nás už bylo a pořád ještě hodně je. On je pro mě vlastně jakousi metaforou češství,“ říká autor Volhy.

„A jestli je sympatický? To si diváci musí rozhodnout sami. Měl jsem strach, aby se nestal hrdinou v pravém smyslu toho slova. Standa Pekárek je totiž zábavný, všem kolem sebe vypráví vtipy. Navíc Kryštof Hádek ho skvěle hraje, dobře se na něho dívá a dobře tím příběhem svoji postavu vede, takže jsem měl obavu, aby se z něho ten kladný hrdina nestal. Naštěstí to tak nedopadlo,“ uvedl režisér Jan Pachl.

Hádek svého Pekárka nešetří

Valné mínění o své roli nemá ani sám Hádek. „Podle mě je to velký prospěchář. Absolutně postrádá morálku, ale nějaká malá část dobra v něm určitě je. I když se hůř hledá. I kamarádství považuje za další způsob, jak dosáhnout svého. Nepatrný zárodek přátelství bych možná našel u produkčního Horáčka, hraje ho Tomáš Jeřábek. Toho ovšem také potřebuje ke splnění svých cílů. Možná jsme si tam ale to přátelství s Tomášem jenom domýšleli,“ popsal svoji postavu oblíbený herec.

Co je to Huliza?

Druhý díl nás zavede do doby normalizace. Pekárkovi byla na přímluvu z vyšších míst přidělena Volha a nastupuje jako řidič do ‚Hulizy‘, redakce Humoru a lidové zábavy, kde by se konečně mohl setkat i s tím Gotťákem a odškrtnout si tak i třetí ze svých tří největších přání. Ve víru televizních estrád, sexuálních dobrodružství a hromadění finančních bonusů ale jako by zapomněl nejen na rodinu, ale i na svůj faustovský úděl. Laxní spolupráce s StB mu neprochází, a tak musí přitvrdit.

Jak se mu povede můžete sledovat v neděli 16. dubna 2023 ve 20:10 na ČT1.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy