Šéfkuchařské Prostřeno! Pohlreich, Sapík, Ital i Vietnamec se navzájem pořádně překvapí
Prostřeno! se 31. srpna vrací, a to rovnou jako Šéfkuchařské Prostřeno! Jako první se k plotně své restaurace Divinis postaví Zdeněk Pohlreich. Ten pro své soupeře připraví menu v italském stylu. Podávat bude marinovanou telecí kýtu s omáčkou z tuňáka a krutony, sardinky s citronovým confitem, mořského vlka a koláč ze sorrentských citronů. Menu je vyladěné do nejmenších detailů, ale konzumovat ho budou hosté s těmi nejvybranějšími jazýčky. Jak Zdeněk uspěje? A zvládne nejen uvařit, ale také prostřít stůl, dolévat pití, zkrátka být kuchařem i číšníkem v jedné osobě? Tedy tím nejlepším hostitelem? A jak se pánům šéfkuchařům bude líbit zábava? Zdeňkovi s ní pomůže jeho žena Zdenička. Pány naučí pracovat s koněm. Bude to taková krotitelská show.
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich se do povědomí široké veřejnosti dostal díky svému působení v pořadech TV Prima. Mezi ty nejznámější patří gastronomické reality show Ano, šéfe! a Na nože podle námětu britských pořadů kuchaře Gordona Ramseyho. K těmto dvěma prvním pořadům se později přidaly také Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem, Vařte jako šéf!, Už dost, šéfe!, Teď vaří šéf!, Rozpal to, šéfe! a Zdeňkova akademie a Superšéf A jeho životopis? Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu.
V roce 1986 emigroval, působil v Nizozemsku a Austrálii jako šéfkuchař. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejných pozicích v pražských hotelech Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. V roce 2007 založil vlastní podnik v ulici Na Poříčí poblíž náměstí Republiky – Café Imperial – ve stylu prvorepublikových Grand Café. O rok později zakládá druhou restauraci Divinis na Starém Městě za Týnským chrámem, ta je vedena v italském duchu. Zatím posledním přírůstkem do sítě Pohlreichových podniků je v roce 2016 otevřené moderní české bistro Next Door by Imperial, které se nachází naproti první restauraci.
Václav Frič
Jako druhý v pořadí do své restaurace Na Pekárně všechny pozve Václav Frič Milovník české kuchyně sází právě na ni a pro své soupeře připraví uzeného pstruha s míchanými vajíčky na topince, kulajdu se zastřeným vejcem, kance s šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem a povidlové taštičky s oříškovým cukrem a máslem. A jako zábavu posadí pány šéfkuchaře na motorky. Jediný, kdo si zábavu nechá ujít, je Jaroslav Sapík. Ten dá přednost vychlazené dvanáctce. A jak Václav uspěje před nekompromisními kritiky?
Sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic, šéfkuchař Václav Frič dal před lety sbohem hotelové gastronomii a otevřel si hospodu na vsi Na Pekárně. Václav se rozhodl být kuchařem už na základní škole a vaření je pro něj dodnes srdeční záležitostí. Je velkým milovníkem klasické české kuchyně, ale skvěle také umí ryby a dary moře. Pro ty, kdo chtějí poznat klasiku se vším všudy, nabízí i zabijačku, pro citlivější povahy jsou tu buchty, vdolky a pro všechny i špičková svíčková. Českou kuchyni umí Václav Frič jak z partesu; nechápe ji ale jako strnulý soupis receptů, a jakkoli ctí tradice, nepodléhá zbytečnému sentimentu.
Jaroslav Sapík
Ve středu nás do tajů své kuchyně zasvětí Jaroslav Sapík Ten se v hospodě doslova narodil a kuchařskému řemeslu se věnuje celý život. Připravoval menu pro několik prezidentů, králů, monarchů a papežů. Je nositelem řádu francouzských rytířů a řídí se mottem, že žádná kuchyně není dobrá nebo špatná, jsou jen dobří nebo špatní kuchaři. Jaroslav pro své hosty připraví bílá husí játra s jablečným pyré, kapří krém, dančí s ostružinovou omáčkou, krupicové noky, královskou zeleninu a lívanečky s borůvkami a šlehačkou. S obsluhou mu pomůže manželka Marcela. Jak se bude líbit zábava? Zahraje vesnická kapela, budou se opékat špekáčky a bude se střílet ze vzduchovky.
Jaroslav Sapík je považován za legendu české kuchyně. Jeho motto je: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři. Pochází z rodiny, která se kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století. Sám se snaží propagovat českou kuchyni, přináší na stůl staré rodinné recepty a ukazuje krásy české kuchyně. To dělal i na obrazovkách televize Prima, kde byl hlavním aktérem pořadu Česko na talíři. Jaroslav Sapík se vyučil v hotelu Ambassador, zkušenosti sbíral později také v zahraničí. Řadu let spolupracuje s Pražským hradem, kde pomáhá zajišťovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. V roce 1992 otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion U Sapíků. Jaroslav Sapík je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné ji vrátit do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží.
Gianfranco Coizza
Ve čtvrtek nás do své tratorie pozve Gianfranco Coizza. Rodák ze Sardinie studoval literaturu a při škole pracoval ve vinařství. Během brigád ochutnal nejen dobré víno, ale i jídlo a cesta ke sporáku se mu začala otvírat. Do České republiky přijel kvůli Kafkově románu, a nakonec se tu zabydlel a založil rodinu. Pro své soupeře připraví menu v italštině. Podávat se bude Melanzana arrosto con pomodorini e crudo di gamberi, Linguine con bottarga di muggine e ricotta mustia, Coda di rospo alla catalana a Tiramisu con mirto e ricotta. Kdo tohle menu rozluští? A jak se povede večer v italské tratorii? Zábava bude nezapomenutelná. Zazpívat přijdou hostitelovi kamarádi – kapela Support Lesbiens.
Mistr italské kuchyně se narodil a vyrůstal na Sardinii, která se neomylně podepsala na jeho vášnivém vztahu k jídlu. Jak Gianfranco Coizza říká, na Sardinii má jídlo úplně jiný význam než u nás: je o setkávání, rituálech, rodině, která je na tomhle slunném ostrově vždycky velká a pořádně rozvětvená. Rodinné jsou tu i restaurace, malé farmy s tím nejčerstvějším masem, olivové háje Jeho maminka byla navíc ředitelkou odborné školy, kam Gianfranco mohl chodit na kurzy vaření nebo pečení. Jeho táta měl pro změnu velkoobchod s potravinami. A oba rodiče doma často a rádi vařili. Jídlo bylo pro Gianfranca život prostě odmalička. Nevzdálil se mu ani tehdy, když nakonec odešel do Toskánska studovat literaturu – při škole pracoval ve vinařství, v tratoriích… K nám do Česka se podíval poprvé v roce 1992, v roce 2001 se tu zabydlel a Praha je již jeho domovem natrvalo. Potkal tu svou ženu, stal se tátou a svého syna už také pomalu zasvěcuje do kulinárních tajemství. V Praze pomáhal otevřít několik restaurací. Menu sestavoval například v Aldente nebo Alforno Focacceria. Poslední tři roky působí jako lektor v Gourmet Academy. Od listopadu 2018 byl spolumajitelem a šéfkuchařem v Jan Paukert Bistro. Letos těsně před pandemií otevřel v Dolních Chabrech se svou životní partnerkou Annou Kovačič, známou módní fotografkou, restauraci A posto. Jeho partnerka vymýšlela designový koncept.
Khanh Ta
Poslední večeři nachystá Khanh Ta – Vietnamec, který se narodil v Krkonoších. Své soupeře pozve do restaurace Taro, kterou provozuje s bratrem. Khanhovo menu pánům pořádně zamotá hlavu. Podávat se bude Nem, Banh, Ba chi a Nep cam. Skoro nikdo neví, co to je, snad pomohou vypsané suroviny. Khanhovo menu není jednoduché na přípravu, skládá se z desítek malých krůčků, které vedou k neuvěřitelnému výsledku na talíři. Jenomže to vezme pořádnou porci času. A páteční šéfkuchař nebude stíhat. Projeví se to na bodování? A jak si hosté užijí zábavu? Bude to ukázka thajského boxu? A jak dopadne celotýdenní boj mezi šéfkuchaři? Který z nich se ukáže jako ten nejlepší? A jak to vezmou ostatní? Uznají toho nejlepšího? Anebo se snad výhra bude dělit? Napínavé to bude až do konce.
Šéfkuchař Khanh Ta se s vietnamskou kuchyní důkladně seznámil během stáže v Culinary Arts School v Saigonu a během práce v rodinných hanojských bistrech. Jako rodilý Jilemničák strávil většinu života v Česku, kde ho neodmyslitelně ovlivnila i moderní evropská kuchyně. Za zmínku stojí například praxe v restauraci Story Michala Černého či Entrée pod taktovkou Přemka Forejta. Spolu se svým bratrem Giangem otevřeli v roce 2014 restauraci Gao Den v pražských Stodůlkách. Cílem bylo převést pravou vietnamskou kuchyni do kultivovaného a moderního prostředí. Po úspěšném fungování restaurace se rozhodli pro otevření dalšího podniku – Taro, kde servírují sedmichodovou degustaci na baru kolem otevřené kuchyně. Khanh Ta a Giang Ta, z nichž první se věnuje výhradně vaření a druhý zase provozu, svoji restauraci představují jako fine dining podnik neboli nejvyšší formu zážitkové gastronomie, která snoubí skvělé jídlo spolu s luxusní atmosférou.