Šéfem za pár minut: Iveta Fabešová posílá radu všem, kteří se bojí, že po sladkém ztloustnou
V novém dílu pořadu Šéfem za pár minut se královna dezertů Iveta Fabešová vrátí k tradici českých cukráren. Každý z nás někdy jistě ochutnal roládu. Ovšem jak Iveta vysvětluje, i jí dlouho trvalo, než našla recept na to nejvláčnější piškotové těsto. A podělí se o něj s diváky.
Obzvláště před Vánocemi se lidé obávají toho, že po sladkém, především po cukroví, přiberou. Iveta ale míní, že je potřeba přemýšlet nad tím, kolik toho sníte, nikoliv co sníte. „Já bych nebyla tak striktní. Vše je o množství, nikoliv o ingrediencích. A poctivé pečení vždycky chutná líp. Jen je potřeba nesníst celý dort na posezení,“ prozradila.
Proslavení
Byla to právě Iveta Fabešová, díky komu si lidé v Česku zamilovali původně francouzské makrónky. Se skromností to ale odmítá a sama si je zamilovala přímo v Paříži, kde sídlí jejich největší tvůrce. „Pierre Herme dělá úžasné příchutě a já se do nich zamilovala. Nemyslím si ale, že macarons v Česku jsou moje zásluha. Zkrátka se k nám dostávají věci, které ovlivňují celý trh. A je to dobře,“ vysvětlila.
Jako zkušené cukrářce Ivetě prošla přes chuťové pohárky spousta dezertů z nejrůznějších koutů světa. Kupodivu ale zatím nenarazila na žádný, který by ji vyloženě odpuzoval. „Já bych řekla, že občas není něco přesně podle mých představ, ale něco, co by mi vysloveně nechutnalo, to jsem zatím neměla. Ale třeba je to jen tím, že volím dobrá místa, kde si dezert objednat,“ řekla Fabešová.
Droždí jako zázrak
Pečení v domácích podmínkách často není jednoduché a lidé si vybírají, s jakými surovinami budou pracovat. Ti zkušenější už vědí, s čím se jim pracuje dobře a s čím naopak špatně. Iveta Fabešová ráda pracuje se vším, v oblibě má i droždí. „Pracuju ráda s každou surovinou. A droždí je navíc k tomu skvělá věc. Vždyť díky němu můžeme péct nejlepší koláče s drobenkou,“ doplnila.