Trendy tagy Extra Host (pořad) Čauky lidi Hubnete s nami Výměna manželek 2021

Nejnovější kauzy

Šéfem za pár minut: Brambory neohřívat, může jít i o zdraví, říká Zdeněk Pohlreich

Zdroj: FTV Prima
+ Další 2 fotografie
rozhovor
Pořad televize Prima Šéfem za pár minut přináší neotřelý pohled na vaření. Už ve čtvrtek večer se diváci mohou těšit na nový díl, v němž Zdeněk Pohlreich a Iveta Fabešová představí nové recepty, jejichž výsledkem jsou chutné a levné pokrmy. Také se dozvíte, že dojídat zbytky hlavního jídla „na lenocha“ vás může ochudit o spoustu zajímavých kulinárních zážitků. Ohřívání se navíc podle Pohlreicha ne vždy vyplatí.

Ekonomické vaření nemusí být nudné a nezáživné. Jak tvrdí Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéfem za pár minut, věci stačí jen správně uchopit, aby vznikly chutné dobroty, které nevysají peněženku. Navíc když se na přípravu jídel a fungování kuchyně podíváte jako šéf, nebudou ani zbytky na vyhození.

Sám Zdeněk Pohlreich plýtvání surovinami nemá rád a myslí si, že dojídat zbytky hlavního jídla „na lenocha“ vás může ochudit o kulinární zážitky. Například sekaná zpracovaná do dalšího pokrmu je podle něj doklad toho, co umí mleté maso.

Mleté maso má Pohlreich velmi rád a má k tomu dobrý důvod. „Prostě mi to chutná, dobře se to jí a má to neskutečnou škálu možností úpravy. Navíc to má skvělou ekonomickou hodnotu. V minulosti na to lidé koukali zvláště v hospodě skrz prsty, ale myslím, že tak už to není. Živí se tím stovky milionů lidí,“ vysvětlil Šéf.

Zdraví nade vše

Podle Zdeňka Pohlreicha se v kuchyni vždy najde něco, s čím si lidé nebudou umět poradit. „Jde o to, aby se skutečně vyhazovalo jen to, co už nemá žádné další využití, anebo by někoho mohlo zdravotně ohrozit,“ říká známý kuchař.

Existují suroviny, u kterých Pohlreich ohřívání nedoporučuje. „Nevyplatí se to zkoušet u hub, ryb a mořských plodů. Také se nevyplatí ohřívat věci pečené v alobalu, jako třeba brambory. Není to tak, že se dá ohřát všechno. Je taky třeba hlídat to, jak se to ohřeje, to znamená dosáhnout skutečně vysoké teploty. Vždycky je na místě opatrnost a touha ušetřit nesmí dostat přednost před zdravím,“ dodal slavný gastronom, jež se řídí zlatým pravidlem, které zní, že kdykoliv jste na pochybách, raději jídlo vyhoďte.

Nové recepty

V novém dílu pořadu Šéfem za pár minut se diváci naučí, jak si doma připravit sekanou s rajčatovým salátem, moussaku ze sekané, polévku minestrone a zeleninový vývar, který je chutný sám o sobě, ale vhodný i jako základ pro další pokrmy.

S cukrářkou Ivetou Fabešovou se pak diváci mohou naučit pekanový koláč. Ten sice není tradiční českou sladkostí, na vašem stole si ale místo jistě najde. Ze zbylého těsta lze navíc případně připravit i sušenky, což je dalším důkazem, že plýtvat surovinami skutečně není třeba.

Související články

Další články