Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Konec Sberbank CZ v Česku: ČNB zahájila proces k odnětí bankovní licence

Sberbank.
Zdroj: Profimedia
Bankrot

Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, ponechá v pondělí své pobočky uzavřené. Zastavené zůstanou rovněž karetní transakce a internetové bankovnictví. Banka o tom dnes informovala ČTK. Česká národní banka následně zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. V souvislosti s tím ČNB vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. 

Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny.

"Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Sberbank končí

Situaci ve Sberbank CZ projednala bankovní rada ČNB na svém mimořádném jednání 27. února. "Postup vůči Sberbank CZ probíhá v rámci tzv. režimu řešení krize, který se zabývá situací bank v selhání a navrhuje řešení, jež minimalizuje dopady na ekonomiku a finanční systém. Bankovní rada vzala na vědomí, že Sberbank CZ selhává a nelze předpokládat, že by toto selhání mohlo být v přiměřené lhůtě odvráceno jinými opatřeními," uvedla ČNB. Podle ní lze předpokládat, že zvolené řešení nebude mít dopad na stabilitu českého finančního sektoru.

„Pobočky banky, které byly z bezpečnostních důvodů v pátek 25. února uzavřeny, nebudou v pondělí otevřeny a zastavené zůstanou rovněž karetní transakce a internetové bankovnictví,“ uvedla banka. Informace o dalších krocích bude banka zveřejňovat na svých internetových stránkách www.sberbank.cz.

V Česku působí od roku 1993

Je mi velice líto situace, které nyní čelí naši klienti, obchodní partneři i zaměstnanci. I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve. Ráda bych jim všem poděkovala za pochopení této mimořádné situace, kterou způsobily externí faktory. Rovněž jsme informovali ČNB a úzce s ní spolupracujeme,“ uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Sberbank CZ Marijana Vasilescuová.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120.000 klientů.

V Rusku lidé hromadně vybírají

Také v Rusku mají lidé obavy, a to hlavně z pondělního pádu rublu. V neděli se po celé zemi tvořily fronty před bankomaty, jak informovaly Novinky. Lidé se obávají, že nové tvrdé sankce proti Kremlu za invazi na Ukrajinu povedou ke zhroucení jejich národní měny.

„Stál jsem ve frontách hodinu, ale cizí měna je všude pryč, zbývají jen rubly. Přišel jsem pozdě, protože jsem nevěřil, že je to možné. Jsem v šoku,“ prozradil podle již zmíněného webu jeden z tamních obyvatel Vladimir, který čekal u moskevského bankomatu.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy