Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Sanitka Miloše Zemana: Resuscitační vůz pro pacienty ve velmi vážném stavu

Prezident Miloš Zeman v ní údajně usnul.
Zdroj: Se souhlasem ÚVN
+ Další 2 fotografie
POPIS

V neděli kolem poledne prezidenta Miloše Zemana (77) odvezl z Lán do Ústřední vojenské nemocnice v Praze sanitní vůz s nápisem Mobilní jednotka intenzivní péče. Podle zjištění eXtra.cz se přitom v takovém voze běžně převážejí jen pacienti ve velmi závažném zdravotním stavu.

Miloš Zeman: Co ho vezlo za sanitku?

Prezidenta do nemocnice odvážela její specializovaná sanitka za doprovodu několika vozů ochranné služby.

Mobilní jednotka intenzivní péče (MJIP) je od 2. srpna 2021 zajištěna moderním sanitním vozidlem splňujícím všechna kritéria pro provozování přepravy pacientů neodkladné péče (PPNP),“ uvádí samotná nemocnice s tím, že vozidlo má i filtrační klimatizaci, a proto může sloužit i jako infekční sanitka.

Standardně provádí takzvané sekundární převozy, tedy mezi zdravotnickými zařízeními nebo specializovanými pracovišti.

Vozí velmi vážně nemocné

Ale vraťme se k onomu termínu PPNP. Kdo jsou nemocní, kteří vyžadují neodkladnou péči?

„Jedná se o pacienty, kteří pro svůj závažný, mnohdy život ohrožující stav nemohou být přepraveni pouze sanitními vozy DRNR (neboli přepravními sanitkami),“ uvádí na svém webu společnost Rescue Help, která podobné vozy provozuje.

Resuscitační vůz

„Za rok 2020 bylo (vozovým parkem nemocnice – pozn. red.) přepraveno 11 500 pacientů, z toho v režimu PPNP 211,“ informovala Mgr. Jitka Zinke, mluvčí ÚVN Praha.

I z toho je poznat, že jde o převozy pacientů s mimořádně závažným zdravotním stavem.

Sanitní vůz je také kategorie C. O co jde? „Tento typ sanitních vozidel bývá označován jako mobilní jednotka intenzivní péče nebo resuscitační vůz. Výbava těchto vozů zahrnuje veškeré potřebné prostředky pro resuscitaci, monitoring a připojení na umělou plicní ventilaci,“ uvádí se na Wikipedii.

Prezident Miloš Zeman dorazil do nemocnice se zavřenýma očima, hlavu mu přidržoval zdravotník. Někteří spekulovali o tom, že byl v bezvědomí, hradní kancléř Vratislav Mlynář ale tvrdí, že v sanitce prezident usnul.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy