Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Samková v tom není sama. Děsivá zranění sportovců a cesta zpět na vrchol!

Eva Samková není sama. Tohle jsou další děsivá zranění sportovců
Zdroj: Showpix
+ Další 2 fotografie
zranění

V sobotu odpoledne nás zasáhla nečekaná zpráva o karambolu Evy Samkové (28) v rakouském Montafonu. Vůbec však nepochybujeme o tom, že se snowboardová královna vrátí na stupně vítězů se svým legendárním úsměvem a knírkem pod nosem. Redakce eXtra.cz zapátrala v minulosti jejích kolegů, které stihl podobný osud.

Když se v pátečním individuálním závodu naše špičková snowboardcrossařka Eva Samková (28) vyjádřila, že o velké finále přišla nedokonalým předkopnutím snowboardu v cílové rovince, určitě netušila, že právě tento manévr ji ve předvčerejší týmové soutěži zradí podruhé, tentokrát ovšem s fatálními následky. Zlomeniny obou nohou ji možná připraví o šanci obhajovat olympijské zlato ze Soči (2014) a bronz z Pchjongčchangu (2018).

Příběhy sportovců, kteří se ze dna dostali opět na vrchol, ale nejsou ojedinělé. Bývalý fotbalový brankář Petr Čech (39) v dresu Chelsea utrpěl v říjnu 2006 při střetu s protihráčem těžké poranění hlavy. Přes nepříliš optimistické prognózy se v lednu 2007 objevil znovu v brance při zápasu Premier League proti Liverpoolu. Hlavu měl ozdobenou dnes již legendární helmou, díky níž mu někteří fanoušci dali přezdívku "tankista". O zranění prohlásil, že je to trauma, které mu ale dalo jiný rozměr do dalšího života. Přes několik dalších zdravotních patálií se mu v sezóně 2011/2012 splnil sen o zisku nejcennější klubové trofeje –⁠ Ligy mistrů. Jeho vzestup i pád popsali detailně na sport.cz.

Kopnutí do hlavy i amputace nohy

Podobnými problémy nedávno prošel i brankář pražské Slavie Ondřej Kolář (27), o jehož zranění informovala zahraniční média. Jeho protivník v pohárovém zápasu brutálně nakopl do hlavy. I když v současné době v klubu působí jako "dvojka", jeho rekonvalescence byla obdivuhodně krátká a o svou fotbalovou budoucnost nemusí mít strach.

Zcela ojedinělým zjevem na naší sportovní scéně je Jiří Ježek (47), bývalý handicapovaný cyklista. V jedenácti letech vběhl cestou z tréninku pod nákladní automobil a jeho slibně se rozjíždějící kariéra fotbalisty byla u konce. Po amputaci pravé nohy pod kolenem dostal protézu, brzy se začlenil do normálního života a začal se věnovat pro změnu cyklistice. Výsledkem bylo mj. šest titulů mistra světa a šest zlatých paralympijských medailí. A to ještě v září 2014 po pádu v hromadném cílovém spurtu silničního závodu v Greenville utrpěl vážná poranění hrudního koše, měl dvě rozdrcená žebra a přišel o amputovaný prsní sval. Ale i z této šlamastiky se dostal. Z mimořádně všestranného Ježka se stala doslova celebrita a dnes pracuje i jako moderátor sportu na CNN Prima News.

Nejenom sportovní fanoušci mají jistě v živé paměti hororový příběh tenistky Petry Kvitové (31). Dvojnásobná wimbledonská šampionka byla přepadena v prosinci 2016 ve svém prostějovském bytě. Pachatel ji pořezal a odnesl si deset tisíc korun. Existuje i záznam jejího telefonátu na linku 112. Po náročné operaci to vypadalo v lepším případě na mnohaměsíční tenisovou absenci, tím spíš, že postižena byla levá ruka, ve které Kvitová drží raketu. Ale díky své nezměrné vůli a kvalitní lékařské a rehabilitační péči mohla již v červnu 2017 nastoupit na Grand Slamu v Paříži a v následujícím birminghamském turnaji už dokonce slavila svůj dvacátý titul na okruhu WTA. O svém návratu zpátky do hry promluvila Kvitová před dvěma lety v Radiožurnálu.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy