Rychlé recepty z rýže, které si vaří celebrity
Je uvařená snadno a rychle, vedle vaření se dá i péct a připravit ji můžete jak na sladko, tak i na slano nebo třeba na sladko-kyselo. A vzhledem k tomu, že v Lidlu je nyní letáková akce s názvem XXL týden1, v rámci kterého bude k mání i XXL balení rýže basmati nebo rýže jasmínové, jistě vám přijde vhod pár snadných receptů našich slavných, na kterých si pochutnáme i my!
Kuřecí pilaf Zlaty Adamovské
Zlata Adamovská, která jako ostatní hvězdy nemá zrovna moc času na dlouhé a složité vyvařování, si také libuje v receptech chutných a kvalitních, ale připravených poměrně rychle. O kuřecím pilafu říká, že jej zvládnete během půl hodinky. Tak se na něj podívejme!
Ingredience:
2 větší cibule
5 lžic (nejlépe) olivového oleje
500 g jasmínové rýže
400 g drcených rajčat
6 bobkových listů
500 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
lžička koření na grilované nebo na pečené kuře
300 ml vody či vývaru
sůl a pepř
Postup:
Troubu předehřejete na 200 stupňů. Cibuli je potřeba nejprve nakrájet a pak orestovat na cca 2 lžících olivového oleje. Jakmile máte hotovo, přidáte drcená rajčata a necháte přejít varem. Nastává čas pro rýži, kterou do pánve přisypete a zalijete vodou nebo vývarem.
Osolíte, v případě použití vývaru o něco méně, opepříte a přidáte bobkový list. Rýži povaříte 4-5 minut, pak pánev přikryjete ji poklicí a dáte do předehřáté trouby, kterou rovnou vypnete, aby rýže mohla jen dojít.
Nakonec se vrhnete na kuřecí maso, které je potřeba z obou stran opéci na zbytku olivového oleje. Předtím jej ale ještě okořeníte a osolíte. Opečené maso lze nakrájet nebo natrhat vidličkou na kousky a poté přidat k hotové rýži.
Rýžový sendvič Onigirazu podle hvězdy televizního Herbáře
Kateřina Winterová, kterou všichni známe z televizního Herbáře, nabízí spoustu zajímavých rýžových receptů, z nichž jsme dnes vybrali rýžový sendvič. Hotový jej budete mít do hodinky, jakmile ale naberete cvik, poradíte si s ním i v rámci 40 minut. Pojďme si ho ukázat!
Ingredience
250 g rýže (nejlépe kulatozrnnou na sushi)
4 řasy nori (na 4 porce)
náplň podle preferencí nebo podle toho, co je potřeba z lednice sníst
sůl
křen wasabi
sojová omáčka
nakládaný zázvor
Postup:
Rýži si můžete předem nechat namočenou ve vodě, následuje uvaření (nejlépe) v rýžovaru, a to podle návodu na konkrétní rýži, kterou jste vybrali. Rýži je nutné nechat vychladnout, takže si ji můžete připravit předem, třeba po návratu z práce, a sendvič pak chystat až na večeři.
Plátek řasy nori je pak potřeba položit do tvaru kosočtverce, dát na něj první hromádku rýže tak velkou, abyste ji byli schopni poté, co ji rozprostřete do tvaru čtverce a přidáte náplň i druhou, stejně velké porce rýže, zabalit do tvaru dopisní obálky.
Rýži pak poklaďte vybranou náplní, nakonec druhou porcí rýže. Levý a pravý cíp řasy přeložte a pak udělejte to samé i se spodním a horním cípem, aby byl sendvič dobře zabalený. Nakonec balíček odložte do svačinového papíru sklady dolů a dejte do lednice odpočinout. Díky vlhkosti se rýže i řasa propojí. Podávat můžete rozkrojené na sendvičové trojúhelníčky - krájejte navlhčeným nožem jako sushi. V lednici tento sendvič vydrží maximálně dva dny, jelikož rýže poměrně rychle tvrdne.
Kuře na medu s rýží, jak jej připravila Olga Šípková v pořadu Prostřeno
Pořad televize Prima s názvem Prostřeno se čas od času zaměří i na kuchyni hvězd. Jednou z nich byla Olga Šípková, mistryně světa v aerobiku, majitelka fitness center a dvojnásobná maminka. Co budete potřebovat na vynikající kuře na medu s rýží, které patří k osvědčeným pokrmům této sportovkyně?
Ingredience:
horní část kuřecích stehen
provensálské koření
koření na pečené kuře
máslo
med
rýže
šalotka
olivový olej
bílé víno
kuřecí vývar
kukuřice
bylinková sůl
Postup:
Přestože je ingrediencí poměrně hodně, postup je celkem snadný. Na kuře použijeme první čtyři ingredience a dáme ho péct s kořením a máslem. Med použijeme až cirka deset minut před dopečením, aby se cukr příliš nepřipekl a povrch masa nezčernal.
Ze zbylých ingrediencí uvaříme zeleninovou rýži - postupujeme podle návodu určeného pro přípravu rýže, kterou jsme si pořídili. Cibulku však opečeme jako první a až na ni dáme rýži. Ostatní zeleninu je možné přidat až později, podle toho, jak moc uvařenou ji preferujeme.
Deset minut před dopečením odebereme trochu výpeku a smícháme jej s troškou medu, touto směsí potíráme kuřecí maso a necháme cca deset minut dopéct. I během takto krátké doby získáme decentní medovou chuť.
1. Zdroj: Lidl leták - XXL týden platný od pondělí 22. 6.2020 do neděle 28. 6.2020, strana 1. Dostupný online, URL: https://www.letakomat.cz/lidl/xxl-tyden-od-pondeli-22-06-2020/.