Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Rusové vyhodili do vzduchu muniční sklad v Česku?: Zahraniční média bijí na poplach, tohle není normální

Rusové vyhodili do vzduchu muniční sklad v Česku?: Zahraniční média bijí na poplach, tohle není normální
Zdroj: Pixabay/Profimedia/eXtra.cz
Média

České republiky si všímají zahraniční média. Děje se tak díky sobotní mimořádné tiskové konferenci Andreje Babiše a Jana Hamáčka, kteří oznámili, že z České republiky bude do 48 hodin vyhoštěno 18 pracovníků ruského velvyslanectví. Pozornost také přitahují dva hledaní ruští agenti, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Česká republika je v centru dění. Zahraniční média si všimla dnešního prohlášení vlády o tom, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

O události informoval například web americké televizní stanice ABC News. "Ministr vnitra Jan Hamáček, který v zemi zároveň vykonává funkci ministra zahraničí, uvedl, že 18 pracovníků ruského velvyslanectví bylo jasně označeno jako ruští vojenští špióni a bylo jim nařízeno opustit zemi do 48 hodin,“ píše ABC.

„Velvyslanectví USA v Praze napsalo na svůj Twitter, že ‚USA stojí za svým stálým spojencem, Českou republikou. Oceňujeme jejich významné kroky, které Rusku předložily cenu za jeho nebezpečné akce na české půdě,‘“ upozorňuje web Radio Free Europe.

„Hamáček řekl, že tato věc významně poškodí česko-ruské vztahy,“ informuje americký The Washington Post.

„Český premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví uvedli, že existuje podezření, že ruské tajné služby byly zapojeny do exploze vojenského skladu v roce 2014,“ zmiňuje na svých stránkách dokonce řecký portál athina984.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Novinářům to dnes večer řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Z Česka bude kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. ČR musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

Hamáček uvedl, že se jako ministr zahraničí rozhodl "vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb SVR a GRU". SVR je Služba vnější rozvědky, plný název GRU je Hlavní správa rozvědky generálního štábu ozbrojených sil Ruské Federace. "Do 48 hodin musí opustit Českou republiku 18 pracovníků ruské ambasády," řekl Hamáček. Rozhodnutí oznámil dnes večer ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému.

Pátrání po podezřelých

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) navíc pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Oznámila to dnes na policejním webu. Podle fotografií i jmen z pasů jde o stejné dva muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy