Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Rusko vrací úder: Česko na seznamu 9 největších nepřátel. Bu bu bu a šaráda, smějí se Češi

Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: profimedia
Ruská odveta

Ve své hlavní zpravodajské relaci zveřejnil televizní kanál Rossija-1 zprávu o největších nepřátelích Ruska. Kromě Spojených států se na seznamu nacházejí také Ukrajina, Litva, Polsko a nově i Česko - kvůli vrbětické kauze. Jedná se tak o další nepřátelskou odvetu z ruské strany.

Během hlavní zpravodajské relace odvysílala ruská televize zprávu, v níž se hovoří o České republice. A to ve spojitosti s nejvíce nepřátelskými zeměmi Ruska.

Česká republika je na seznamu vedle Ameriky

Na černou listinu se Česká republika dostala poté, co české bezpečnostní složky zjistili, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 stojí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. ČR po zjištění vyhostila osmnáct pracovníků ruského velvyslanectví v Praze a Rusko na tento krok regovalo tak, že vyhostilo dvacet českých pracovníků z Moskvy.

Web aktualne.cz informoval také, že ruská média se snaží přesvědčit diváky, čtenáře i posluchače, že Praha jedná na americkou objednávku. Zároveň ale tamní média chválila prezidenta Miloše Zemana, který zpochybnil podíl ruských agentů na explozích. Ruský prezident Vladimir Putin prý v současné době neplánuje vést žádná jednání s českými politiky. Ruští komunisté si ale přejí, aby se jedna z tamních stanic metra přejmenovala z Pražské na Koněvovu. Ne všude však tento nápad našel podporu.

Je to šaráda

Na zveřejněný ruský seznam reagovala i řada českých politiků. Mezi nimi byl například Karel Schwarzenberg, který napsal: „To je takové: bu, bu, bu. Budou se nejrůznějšími způsoby snažit nás znervóznit. Nesmíme na to dbát, musíme zůstat klidní.“

Předsedkyně Top 09 Markéta Pekarová Adamová se k situaci také vyjádřila a napsala následující: „Na ruském seznamu nebezpečných zemí je spolu s námi i USA, Polsko, Velká Británie, pobaltské země nebo Ukrajina. To jsme se ocitli ve velmi dobré společnosti.”

Komentáře se nezdržel ani starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), který stojí za odstraněním pomníku generála Ivana Koněva ve svém obvodu. „Apeluji na ministra obrany Lubomíra Metnara, aby urychleně vydal pokyn k obraně Karlových Varů. Ba ne. Dělám si srandu. Správnou odpovědí na tuhle šarádu je jednoznačně zpřísnění vízové politiky vůči Ruské federaci,” napsal.

Jaké jsou další nepřátelské země?

Mezi dalšími nepřátelskými zeměmi, které Rusko připsalo na svůj seznam, jsou také Spojené státy, Velká Británie, Polsko, Ukrajina, Gruzie, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Přitom se zdá, že u některých zemí si Rusko ještě stále není pevně jisté. Televize Rossija-1 totiž přišla během čtyřiadvaceti hodin se dvěma variantami seznamu. ČR se ale nachází v obou.

Televize si odporovala v tom, že do první verze umístila například Gruzii, a poté místo ní Kanadu a Austrálii. Kdo všechno se tedy na tomto seznamu ještě objeví, to je zatím nejisté.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy