Trendy tagy Čauky lidi Hubnete s nami Co ste hasiči Tokio 2020

Nejnovější kauzy

Roste zájem o původ potravin. Proč je dobré ho znát?

Zdroj: akademiekvality.cz
Potraviny

Pamatujete si ještě, co jste jedli, když jste byli malí? Možná jste dokonce jako děti chodili na třešně do sadu na kraji města nebo vesnice. Tušíte ale, odkud pochází potraviny, které kupujete dneska v obchodě?

Výrobky a plody naší země jsou známé svou kvalitou a lahodnou chutí. Svědčí o tom také velký zájem v zahraničí právě o naše potraviny. O co konkrétně? Především o produkty našeho sladařství, pivovarství a mlýnské a cukrovarnické technologie. Velmi žádané jsou i naše mléčné, pekařské a masné výrobky. Kam jsme vloni nejvíce vyváželi? Do Německa (23,1 %), na Slovensko (20,7 %) a do Polska (9,8 %). Jednalo se především o pšenici, potravinové přípravky, pekařské zboží, výživu pro zvířata a mléko.

Proč se vyplatí znát původ výrobku?

Lidé jsou stále zvídavější, a to i tehdy, když se jedná o původ potravin. Jak jsme vůbec my, Češi, spokojeni s těmi našimi? Výsledky průzkumu STEM/MARK z roku 2020 prozradili, že stále více Čechů (konkrétně 70 %) si myslí, že potraviny českého původu jsou většinou kvalitnější než ty zahraniční. Spokojených s jejich kvalitou je dokonce 88 % respondentů.

Co podpoříme nákupem od místních zemědělců? Třeba zaměstnanost v našem kraji. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu.

Tradiční receptury jsou klenotem lokálních výrobců

Věděli jste, že u nás vzniká řada lokálních rodinných firem, které se specializují na výrobu jogurtů, sýrů, pečiva, chlebů, masných produktů, cukrovinek apod.? Navazují tak na umění svých předků. Vyrábějí podle tradiční receptury a většinou tyto delikatesy nikde jinde neochutnáte. Upozornit na jejich výjimečnost mají za cíl také projekty zaměřené na jejich kvalitu, chuť a inovaci, jako např. Klasa, Regionální potravina nebo Chráněné označení.

Akademiekvality.cz aneb Jak se lépe vyznat v potravinách

Proč je nějaké máslo více žluté než jiné? Jak poznat rozdíl mezi tmavým a přibarveným pečivem? Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové? Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata? Které jogurty obsahují nejvíce bílkovin? Jak v obchodě rozpoznat chutnou a čerstvou rybu?

Vybírejte podle čerstvosti, původu a vzdálenosti a uvidíte sami, že zblízka jsou naše kvalitní potraviny zdaleka nejlepší! Studio kvality na webu akademiekvality.cz vám prozradí mnohem více.

Související články

Další články