Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Tereza H. Výměna manželek Útok na mešitu Věra Bílá

Nejnovější kauzy

Rok 1989 všechno změnil: Když maso bylo podpultovým zbožím aneb měli jste protekci u svého řezníka?

Na maso jsme si občas museli vystát pořádnou frontu.
+ Další fotografie
Ano, dříve bylo masa méně. Zato bylo chuťově lepší. Nepoužívalo se totiž tolik chemie jako dnes. Nejvíce jsme kupovali špekáčky, salámy, vnitřnosti a masové konzervy. Vzpomínáme na socialistické maso.

My Češi jsme, byli jsme a budeme „masožrouti“. V dobách socialistického Československa jsme byli ochotni dát až polovinu výdajů za potraviny, konkrétně za maso.

Kupovali jsme především salámy, jako byl kabanos, točený salám či gothaj. Rádi jsme měli též špekáčky a vnitřnosti. Taková játra? To bylo něco. Zbožňovali jsme též paštiky.

Populární byly konzervy, neboť se lidé stále obávali, že může nastat den, kdy bude masa opět nedostatek, a tak se maso dávalo do mrazáků a špajzky se plnily konzervami s lančmítem a podobnými dobrotami.

Pokud jste měli dobré vztahy s řezníkem, měli jste vyhráno – maso jste povětšinou sehnali.

Nejlépe na tom byli lidé z vesnice, kteří si pašíky sami chovali. Protože takové jitrnici z domácí zabijačky se nic nevyrovná.

Jdeme vzpomínat…

Mohlo by vás zajímat

Další články