Trendy tagy Speciál: Hubněte s námi válka na Ukrajině MasterChef Česko 2022 komunální volby 2022

REPORTÁŽ: Hotdog za 200? Turisté v centru jedí předražené jídlo, o pár metrů vedle vaří lidovky za pár kaček

Klobása, bageta, dva plátky sýra. To vše za dvě stovky.
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
+ Dalších 10 fotografií
REDAKČNÍ TEST

Na českém Twitteru se poslední dobou hojně probírá kvalita jídla v centru Prahy. Redakce eXtra.cz zachytila několik komentářů, které různým zástupcům pražské samosprávy vyčítaly, že se sice třeba Václavské náměstí rekonstruuje, ale na takzvaných Václavských klobásách okrádají vychytralci turisty dál. Jaká je realita? To jsme se vydali do centra zjistit.

Václavské náměstí, pasáž U Stýblů. Prestižní místo, kde by chtěl mít provozovnu svého občerstvení nebo restaurace asi každý, kdo touží po zisku. Nachází se tu sendvičový bar, který kromě jiného nabízí i pizzu a obřím nápisem inzerovanou "Václavskou klobásu". Rozhodujeme se, zda zkusíme tu za 150 korun samotnou, či rovnou za dvě stě se sýrem. Nakonec bereme obě a zajímá nás, jaké klobásy budou.

Suchá klobása se sýrem za 200

Protože chceme zůstat inkognito, objednáváme si anglicky, slečny v obsluze mezi sebou mluví rusky. Anglicky se domluvíme skvěle, účet dostáváme až na třetí dotaz. Za tři sta padesát korun dostáváme dvě bagety s asi pětadvacet centimetrů dlouhou klobásou a omáčkami dle výběru. Padesátikorunový rozdíl mezi tou se sýrem a bez? Dva plátky eidamu.

A chuť? Je nám jasné, že fastfood na Václaváku není žádný vrchol gastronomie, ale za dvě stovky nám suchá klobása politá kečupem a s připlácnutými dvěma plátky sýra přijde trochu málo. Rozumíme, že pronájem baru na Václaváku není zadarmo, servírky také nepracují za stravu a ubytování a stoupající ceny za energie zrovna netlačí cenu dolů, ale tohle jídlo vás za cenu lepšího menu v obyčejné restauraci prostě zklame. A zvlášť, pokud budete vědět, co si za podobné peníze můžete dát za rohem.

Skrytý poklad na Václaváku

Procházíme pasáží U Stýblů a procházíme do další pasáže, tentokrát jménem Světozor. Míjíme nenápadnou ceduli, která označuje jídelnu, a zacházíme do podzemí, kde na nás naprosto nečekaně dýchnou devadesátá léta. Je tu totiž jídelna, která za nesrovnatelně menší peníze nabízí lepší jídlo než prvně jmenovaný podnik.

LCD televize s animovanou klobásou vystřídaly papírové cedulky, místo freshe, pizzy a sendviče tu nabízejí výpečky, koprovku a omeletu. Menu s polévkou a zákuskem tu pořídíte za 139 korun. A to doslova padesát metrů vzdušnou čarou od prvně jmenovaného občerstvení.

Propastný rozdíl

Dámy u výdeje jídel umí anglicky základní slovíčka, ale na komunikaci to úplně stačí. Jsou milé a námi vybrané výpečky za 139 korun dostáváme do ruky prakticky okamžitě. S půllitrem Kofoly nás výpečky s pěti knedlíky a zelím v porci pro hladového dělníka vycházejí na 179 korun. Ve srovnání s klobásou je rozdíl propastný. Záleží, kolik a za co je člověk ochoten zaplatit.

Charlotte Ella Gottová má nakročeno k hvězdné kariéře: Co jí radí Dara Rolins

Související články

Další články

Nejnovější kauzy