Trendy tagy Čauky lidi SuperStar 2021 StarDance 2021 Výměna manželek 2021

Nejnovější kauzy

Řekněte stop plýtvání jídlem! Naučte se s PENNY vařit úsporně

Řekněte stop plýtvání jídlem! Naučte se s PENNY vařit úsporně
Zdroj: PENNY
plýtvání jídlem

Ta čísla znějí strašně – rok co rok se v Česku vyhodí asi sto kilogramů potravin na osobu, v domácnostech pak vyhodí každý z nás v průměru 25 kilogramů jídla. Přitom kdokoliv v našem sousedství může mít s nákupem potravin problémy. Ať už jde o samoživitele nebo třeba seniory, podle statistik si dokonce 12 procent z nás nemůže finančně dovolit mimo jiné každodenní konzumaci masa. Zabojujte s PENNY proti plýtvání potravinami!

PENNY proti plýtvání bojuje dlouhodobě, třeba podporou České federace potravinových bank, letos třeba spuštěným projektem Hezky česky bez plýtvání. V posledních dvou letech do něj od PENNY zamířilo 8 miliónů korun. Jeho cílem je snížit plýtvání potravinami, zefektivnit jejich distribuci potřebným a rozšířit distribuční síť potravinových bank.

Stačí málo a chutné jídlo je na stole

Důležité je však nejprve zapůsobit na domácnosti, protože právě v nich se vyhodí přibližně 30 procent všech potravin. Na pomoc si v PENNY povolali kuchaře Martina Škodu. „Nejsem vyučený kuchař. Od mládí je to moje hobby, které se stalo mým povoláním. A protože sám mám zkušenosti, jak uvařit nic z ničeho, tak je pro mě přirozené a logické, že bojuji proti plýtvání,“ říká Martin Škoda s tím, že v našich kuchyních vždy najdeme starý chleba a další potraviny, o nichž si myslíme, že je už neodkážeme zužitkovat. Často přitom stačí tak málo, a dokážeme z nich uvařit velmi chutné jídlo.“

Do své kuchyně si pozval Veroniku Láchovou, ředitelku České federace potravinových bank. Společně dokazují, jak lze snadno a rychle lze uvařit oběd nebo večeři a zároveň jako ingredience použít potraviny, které by jinak úplně zbytečně skončily v odpadcích. Přitom recept na pečenou zeleninu s omáčkou ze starého chleba nebo jogurtovou polévku s cizrnou zní vážně lákavě.

Nejvíc se vyhazuje ovoce, zelenina, chleba a jogurt

„Právě chleba a jogurt patří k potravinám, které v domácnostech vyhazují lidé nejčastěji. Obecně to pak jsou ovoce a zelenina, pečivo a jeho zbytky, balené potraviny včetně obalu, a to jak rostlinného, tak živočišného původu,“ vysvětluje Veronika Láchová a dodává, že zpracování potravin v domácnostech je jedna z cest boje proti plýtvání.

„Pro nás je pak důležitá podpora společnosti PENNY, která za posledních 5 let věnovala na rozvoj naší infrastruktury a zázemí věnovala bezmála 20 miliónů korun. Jen díky tomu se řadíme na evropskou špičku v rámci potravinových bank a za současné složité situace můžeme naši síť dál rozvíjet a být potřebným blíž po celé zemi.“ Receptů, v nichž lze použít zbylé potraviny je ale mnohem víc.

PENNY potravinovou sbírku podpoří i v letošním roce. Sbírka potravin se bude konat 20. listopadu, zapojí se opět více než 60 obchodů PENNY po celém Česku. A pro představu – za poslední tři roky pomoc potřebným prostřednictvím PENNY překročila hranici 400 tun potravin a drogistického zboží, jen v době pandemie byla Sbírka potravin podpořena mimořádnými dary přesahujícími 10 000 000 korun.

Související články

Další články