Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Recepty z cukety: Na oblíbené zelenině si můžete pochutnat na mnoho způsobů

+ Dalších 6 fotografií

Cuketa je zelenina, kterou lze připravit v mnoha obměnách, což v těchto dnech, kdy na zahrádkách dozrávají další a další kousky, jistě oceníte. Víte, na co se hodí mladé cukety? A jak naložit s těmi přerostlými? Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz vám naservírujeme ty nejlepší cuketové recepty.

Cukety získaly velkou popularitu a není divu – jejich pěstování je snadné, a jakmile začnou plodit, je stále co vařit. Sklízíme mladé plody, jejichž příprava je rychlá a snadná, a zároveň chuť výborná. Zatím totiž nemají tuhou slupku, a proto se nemusí okrajovat, ani pevná semena, která by se musela odstraňovat. Stačí je nakrájet nebo nastrouhat a poté zpracovat podle vybraného receptu.

Mladé plody patří k létu. Na výživné půdě s dostatečnou zálivkou dorůstají další a další plody. Starší vyzrálé cukety jsou trvanlivější než mladé. Mohou nám při dobrém uskladnění vydržet dlouho do podzimu.

Na co se hodí mladé cukety

Mladé cukety se mohou vařit, dusit, smažit, péct, zapékat nebo grilovat. Jejich chuť není výrazná, proto je ochutíme, tak jak nám nejlépe vyhovuje. Mezi nejoblíbenější cuketová jídla patří cuketový koláč „cukeťák“, jehož základem jsou nastrouhané cukety, vajíčka a strouhaný sýr. Velmi jednoduché, ale chutné jsou cukety pečené na plechu.

Na co se hodí přerostlé cukety

I když je zpracování starších cuket pracnější, i ty využijeme. Nejprve musíme oloupat jejich tuhou slupku a odstranit pevná semena. Před přípravou některých jídel necháme plátky cukety „vypotit“. Přerostlé cukety se hodí na cuketové zelí, můžeme z nich uvařit cuketovou polévku, nebo je zpracujeme na oblíbenou cuketovou pomazánku, která se dá zavařit na zimu.

Výborné cuketové moučníky

Z cuket s oblibou pečeme i sladké moučníky. Získáme tak zákusek, ve kterém je schovaná pořádná porce zeleniny. Těsto z nastrouhané cukety je jemné a vláčné. Zvlášť vhodné jsou žlutě zbarvené cukety, protože při sladké úpravě vynikne jejich výrazná barva a příjemná chuť. Do moučníků lze zpracovat i starší cukety. Vyzkoušet můžete například cuketový perník.

Ve videu v úvodu článku se můžete podívat na videorecept na přípravu cuketových zapečených jednohubek.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy