Trendy tagy Čauky lidi MasterChef Česko 2021 SuperStar 2021 Volby 2021 StarDance 2021

Nejnovější kauzy

Recepty z cukety: Báječné koláče, po kterých se jen zapráší!

Slaný cuketový koláč v italském stylu
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
cukety

Cukety jsou v současné době dostupné v míře větší než dostatečné. Ať už jste si tuto chutnou a zdravou zeleninu vypěstovali sami na zahrádce, nebo jste si ji přinesli z obchodu, stojíte před otázkou, jak s ní nejlépe naložit. Proč třeba nevyzkoušet jednoduchý recept na báječný cuketový koláč?

Cuketový koláč chutná skvěle čerstvě vytažený z trouby, je však vynikající i studený. Je to tip na rychlou večeři či originální pohoštění návštěvy.

Recept na slaný cuketový koláč

Na přípravu cuketového koláče budete potřebovat 400 gramů nastrouhané cukety, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 150 gramů anglické slaniny, 2 vejce, hrst jarní zelené cibulky, polovinu prášku do pečiva, 200 gramů polohrubé mouky, sůl, pepř, špetku chilli a 200 gramů strouhané mozzarelly.

Suroviny i jejich množství můžete přizpůsobit svým chutím a velikosti koláče.

Postup přípravy

Na začátku zbavte cuketu všech jader, vezměte struhadlo a nahrubo ji nastrouhejte. Nastrouhanou cuketu osolte a nechte ji vypotit. Mezitím nakrájejte anglickou slaninu, česnek a jarní cibulku.

Do mísy dejte všechny suroviny, které jste si připravili, a přidejte dvě vejce. Vše řádně promíchejte a dále přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Za dalšího míchání okořeňte podle chuti. V samotném závěru vmíchejte ještě polovinu strouhané mozzarelly.

Výslednou směs dejte na vymazaný plech (případně použijte silikonovou formu, kterou není třeba vymazávat) a posypejte zbytkem mozzarelly. V předehřáté troubě na 200 °C pečte zhruba 25 minut. Přejeme dobrou chuť!

Podrobný recept na slaný cuketový koláč ➔

Slaný cuketový koláč v italském stylu

Další možností je připravit slaný cuketový koláč v italském stylu, po kterém se také rychle zapráší. Budete na něj potřebovat 400 gramů nahrubo nastrouhané cukety, 400 gramů bílého jogurtu, 1 vejce, olivy bez pecky, několik kousků v oleji naložených sušených rajčat, 1/2 choriza (nakrájené na kostičky), 200 gramů polohrubé mouky, hrst čerstvé bazalky, sůl, bílý pepř, hrst nahrubo nastrouhaného sýra Grana Padano a polovinu prášku do pečiva.

Postup přípravy

Postup přípravy není složitý. Nastrouhejte cuketu do mísy, přidejte k ní vejce, jogurt, olej, polovinu nastrouhaného sýra, celé olivy a na kostičky nakrájenou klobásu a zamíchejte. Dále přidejte mouku, nasekanou bazalku a znovu zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Na závěr nezapomeňte zapracovat prášek do pečiva. Poté těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Těsto posypejte zbytkem sýra a při teplotě 175 °C pečte. Když koláč začne zlátnout, vyndejte ho z trouby.

Koláč je možné podávat jak teplý, tak studený. Výborně chutná nakrájený na malé kostičky podávaný jako jednohubky.

Podrobný recept na slaný cuketový koláč ➔

Související články

Další články