Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Recepty z čerstvých hub: Nejen smaženice a kulajda. Zkuste netradiční houbový tatarák

+ Další 3 fotografie

Čerstvé houby nabízejí kulinární poklady, které mohou obohatit váš jídelníček. V tomto článku, který vznikl ve spolupráci s webem Toprecepty.cz, se podíváme na čtyři lahodné recepty, které využívají čerstvé houby jako hlavní ingredienci. Od nesmrtelné smaženice a neméně oblíbené kulajdy až po pochoutky jako hovězí na houbách či pikantní tatarák. Připravte si své chuťové buňky.

Nesmrtelná smaženice

Houbová smaženice či praženice je vynikajícím pokrmem, který spojuje lahodnou vůni čerstvých hub s jemnými vaječnými nuancemi. Receptů, jak udělat smaženici, je mnoho. Nejlepší je však ten úplně základní skládající se z hub, cibule, vajíček, pepře, kmínu a soli. Čerstvé houby pokrájíme na plátky a cibuli na menší kousky. Na sádle či másle pak cibuli zpěníme a následně přidáme houby, které 10-20 minut podusíme pod pokličkou. Jakmile se přebytečná voda z hub vypaří, můžeme ještě přidat tuk a krátce směs osmažit. Poté přidáme vejce, jejich počet určíme podle počtu porcí – doporučuje se jedno na jednu. Následně již jen dokořeníme podle chuti.

Na smaženici jsou nejlepší obyčejné babky, ale samozřejmě můžete použít houby jakékoli. Tato sytá pochoutka je rychlá a jednoduchá na přípravu a zaručuje skvělý gastronomický zážitek.

Klasická houbová kulajda

Přesuneme se k jedné z nejoblíbenějších polévek v české kuchyni – houbové kulajdě. Čerstvé houby, jako například lišky nebo klouzky, se vaří v zeleninovém vývaru spolu s bramborami, cibulí a kořenovou zeleninou. Po uvaření se přidá smetana a vajíčko, což vytvoří krémovou konzistenci. Dochutit můžeme majoránkou a kmínem. Na závěr nezapomeňte přidat kopr. Houbová kulajda je výtečným způsobem, jak se ponořit do hlubokých chutí lesa.

Přestože jde o poměrně snadný recept, i zde je možné učinit pár chyb, který celý pokrm zničí. Pozor si dejte na použití sušených hub, které je potřeba s dostatečným předstihem namočit. Smetanu a kopr je potřeba přidat až těsně před koncem vaření a především, pokud budete polévku dochucovat octem, do toho se dejte až po odstavení z plotny, aby se smetana nesrazila.

Tatarák z hub

Nyní se podíváme na něco ne tak běžného – houbový tatarák. Jemně nasekané čerstvé houby, jako jsou žampiony nebo hříbky, hodíme na pánev na rozehřátý olej s orestovanou cibulí. Poté přidáme kmín, mírně osolíme a opepříme. Za občasného mírného podlití vodou dusíme asi 30 minut. Během dušení často promícháváme. Pak přidáme worcester, chilli omáčku, promícháme a případnou tekutinu necháme prudce, silným varem odpařit. Podáváme studené s čerstvým žloutkem a opečenými plátky rohlíku či bagetkou. Tento osvěžující tatarák je skvělý lehký pokrm na teplé letní dny.

Hovězí na houbách

Houby však mohou být i hlavním chodem. Výborné je například hovězí na houbách. Na kostičky nakrájené hovězí maso se osmaží spolu s cibulí a čerstvými houbami. Poté se přidá vývar, aromatické bylinky a pro fajnšmekry i červené víno. Pokrm se dusí do měkka, což vytvoří bohatou omáčku plnou chutí. Podávejte s těstovinami nebo bramborovou kaší.

Čerstvé houby jsou skutečným pokladem v kuchyni, který nabízí širokou škálu možností. Ať už preferujete rychlou smaženici nebo rádi experimentujete, houby ve vašich receptech mohou znamenat nový kulinařský svět plný chutí a vůní lesa. Nechte se inspirovat těmito recepty a objevte lahodný svět hub ve vaší kuchyni.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy